Krajem juna novi izgled Žitnog trga

2
3005

Rekonstrukcija rimskog lokaliteta „Žitni trg“, započeta prošle jeseni, privodi se kraju. Najveći deo novca za radove Ministarstvo kulture obezbedilo je u okviru projekta „Gradovi u fokusu“, a ostatak lokalna samouprava.

Reč je o lokalitetu iz 4. veka. Posle obnove ova zanatska četvrt otkrivena pre šest decenija imaće dve celine: javnu površinu sa trgom i amfiteatrom i prezentaciju antičke pijace i ulice.

Svaka cigla ugrađena u ove zidove autentična je i potiče iz rimskoj perioda.

Pronađene su tokom različitih iskopavanja i građevinskih radova u Sremskoj Mitrovici, jer u gradu, gde god da krenemo, hodamo po istoriji. Posebno atraktivna je rimska ulica u kojoj su bili objekti za proizvodnju stakla, glavni odvodni kanal i odbrambeni zid. Lokalitet je posetio američki profesor Majkl Verner, koji se 50 godina bavi istraživanjem antičkog Sirmiuma.

Kada je video realizaciju ovog projekta , tj. konzervatorske i restauratorske radove na Žitnom trgu, bio je oduševljen. Rekao je da mu pošaljemo snimke, kada bude sve kompletirano, pošto će to da pokazuje kao jedan od od najboljih primera prezentacije antičkih lokaliteta u urbanonim sredinama„, kaže Ljubiša Šulaja, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

U projekat vredan 33 miliona dinara Ministarstvo kulture uložilo je 24 miliona, ostatak lokalna samouprava. Radovi će biti završeni krajem meseca.

Ovim će Mitrovica dobiti zaista jedan novi lokalitet, jedno novo mesto gde ćemo imati mogućnost da sve manifestacije koje smo tokom letnje sezone održavali ovde u Mitrovci, preselimo na lokalitet Žitnog trga i time na najbolji način prezentujemo i građanima i turistima koji dolaze u Mitrovicu„, objašnjava Ilija Nedić, načelnik Odeljenja za obrazovanje, kulturu i sport.

Tokom letnjih manifestacija Žitni trg poseti više hiljada ljudi, najviše u vreme „Srem folk festa“, a od ove sezone, biće prava turistička atrakcija.

(S. P.)

2 COMMENTS

  1. Lepo je to što brinemo i istorijskim znamenitostima grada. Samo, izgleda da je briga selektivna. Na nekoliko metara od trga, u zgradi Čelika, bivši poslanik u skupštini Srbije Omeragić Bajram iz Novog Pazara otvorio kafanu i ponovo gradi, verovatno novu kafanu. I tako, u zgradi koja je zaštićena kao spomenik kulture, u kojoj su mučeni i ubijani rodoljubi u II sv ratu, u kojoj žive stanari kojima su ugrožena elementarna prava na miran san i kojima su drastićno oborene vrednosti stana ..Bajrama gradi. Gradi bez pijeteta za žrtve, bez obzira prema živim ljudima, a Zavod za zaštitu spomenika kulture, opštinski organi to gledaju mirno. Kada je u pitanju „drug“ politički, istorija nije važna, Zakoni nisu važni. Mali primer koji dokazuje koliko smo daleko od normalnih i uređenih država. E da, obrnimo situacju Zamislite da neko iz Mitrovice ode u NP i u nekom objektu od istorijskog značaja za Bošnjake otvori kafanu?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here