Dobro došli na Sremskomitrovački portal
logo


Nesvakidašnji oglas da se prodaje kuća u sremskom selu Višnjićevo u kojoj je živeo i umro slavni pesnik Filip Višnjić nedavno se pojavio na internetu. Iza tog oglasa stoji jedan od funkcionera opštine Šid.

Ta kuća nije pod zaštitom države i ne predstavlja kulturno dobro od izuzetnog značaja. Prvi put čujem za taj oglas, mada kulturna dobra podležu prometu nekretnina. Znači i da je pod zaštitom države njen vlasnik je može otuđiti, ali novi vlasnik mora preuzeti obaveze prilikom rekonstrukcije građevine i obnavljati je strogo pod uslovima koje propisuju naši stručnjaci – objašnjava Ljubiša Šulaja, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici.

650836_spomen-kuca-filipa-visnjica-foto-narcisa-bozic_ffOn naglašava da na kuću stoji spomen-ploča koju je postavila Opština Šid 2006. na kojoj piše da je tu živeo i umro pesnik i guslar Filip Višnjić. Međutim, to nije autentična kuća iz 19. veka, već je ova izgrađena na njenom mestu.

Vlasnik je naveo u oglasu, kako čujem, da je reč o kući Filipa Višnjića ne bi li postigao veću cenu što nije prvi slučaj. Međutim, naslednici takvih kuća često traže nerealne sume koje ne mogu dobiti pa se kuće uruše jer ni država nema novca za njihovu obnovu – dodaje Šulaja.

U oglasu se navodi da je površina kuće oko 100 kvadratnih metara, dok se na placu površine 2.000 kvadrata nalaze i pomoćne prostorije, šupe, garaža, čardaci i pušnica.

Kuća je stara i ruinirana. Napravljena od naboja i u njoj sada živi moja baka. Kupljena je pre 40 godina, možete je srušiti i napraviti kuću-muzej koju bi posećivale đačke ekskurzije. Što se cene tiče, seoske kuće kreću se do 15.000 evra, ali je ova mnogo skuplja. Cenu još nismo precizirali, moramo se konsultovati sa stručnjacima – rekao nam je u telefonskom razgovoru prodavac koji se predstavio kao Dušan. Kako smo saznali, reč je o Dušanu Stefanoviću (SNS), šefu kabineta predsednika Opštine Šid Nikole Vasića i članu Opštinskog veća.

Sve je tačno što piše u oglasu. Kuća je stara, zahteva puno troškova, a mi nemamo novca za njenu obnovu, zato je i prodajemo. Istina je što ste čuli od meštana da smo tražili 25.000 evra, a i to je malo, jer je reč o spomeniku kulture koji može da se pretvori u kuću-muzej i uvrsti u turističku ponudu – naglasio je Stefanović.

 

 

blic. online

Ostavite komentar

*

captcha *