Dobro došli na Sremskomitrovački portal
logo


Uz veliki broj izlagača i proizvoda, u Kuzminu je, po sedamnaesti put, održan Sajam svinja i poljoprivrede. 

Tokom sajma predstavljen je nov program poljoprivredne mehanizacije, hrana za stoku i izložene su razne sorte svinja. Učestvovalo je 22 izlagača stočne hrane i poljomehanizacije i 11 izlagača svinja. Krajnji korisnici, odgajivači svinja bili su prisutni u velikom broju, a održana su i predavanja za poljoprivrednike, tokom kojih su razmenjena iskustva i dogovorena je dalja saradnja

Sajam je otvorio Vladimir Nastović načelnik Gradske uprave za poljoprivredu. Kako je naglasio, cilj ove manifestacije bila je, pre svega, promocija poljoprivede Kuzmina kao glavne delatnosti ovog sela. Posetioci su mogli da pogledaju bogate sadržaje: proizvode od mangulica, mast, slaninu, kobasice, kulen, premikse hrane, opremu, mehanizaciju i izložbena grla kao vrhunski kvalitet svinja koje se gaje u Kuzminu.

Petar Samardžić direktor Agencije za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica pohvalio je sve mesne zajednice i sva udruženja građana koji čitave godine, a najviše u letnjem periodu organizuju seoske manifestacije različitog karaktera i dodao: “U okviru manifestacije postoji jedan stručno-edukativni blok, odnosno stručno predavanje o uzgoju svinja. Lokalna samopurava i naša Agencija će nastaviti svakako da podržava ovakve manifestacije koja za cilj ima unapređenje svinjarstva i uzgajivačkog programa uopšte. Uzgoj svinja može zaista da bude budućnost poljoprivrede i pokretač ruralnog razvoja ovog dela Srema.

Prateće aktivnosti ovogodišnjeg sajma bile su takmičenje za najbolji kulen, takmičenje u pravljenju gulaša, fijakerijada, a sajam je upotpunio i kulturno-umetnički program. Organizator je Udruženje odgajivača svinja “Graničar” iz Kuzmina i Mesna zajednica “Kuzmin”, uz podršku Agencije za ruralni razvoj i Uprave za poljoprivredu Grada Sremska Mitrovica.

Ostavite komentar

*

captcha *