MAČVANSKA MITROVICA: Zbogom školi od azbesta

0
161

U staroj školskoj zgradi, poslednjoj u Srbiji izgrađenoj od azbestnih ploča, đaci u Mačvanskoj Mitrovici boraviće još oko osam meseci, jer će u novu OŠ „Dobrosav Radosavljević Narod“, sasvim je izvesno, ući čim se oglasi novo septembarsko zvono.

Izgradnja nove školske zgrade u završnoj je fazi, a vrednost projekta procenjena je na oko 369 miliona dinara. Sredstva je obezbedio Grad Sremska Mitrovica, uz pomoć Ministarstva privrede i Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje.

Gradonačelnik Vladimir Sanader je izrazio zadovoljstvo što će se posao okončati za samo dve godine, i pored toga što se na području grada realizuju još dva kapitalna projekta.

Posle deceniju borbe da se stari objekat škole, izgrađen od azbestnih ploča, opasnih po zdravlje, sruši i izgradi novi, sada nastavnici i učenici s nestrpljenjem prate svaki pomak na gradilištu.

Na prostoru starog objekta počeće treća, završna faza projekta, gde je planirano rušenje stare zgrade, na čijem mestu će se izgraditi sportska sala i nekoliko kabineta. Vrednost radova u ovoj fazi je oko 40 miliona dinara, a ja očekujem da će se sve biti gotovo u martu 2018. – naglasio je Sanader, prilikom obilaska gradilišta i dodao da je Grad, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, već obezbedio opremu i nameštaj.

Nova škola će imati 16 učionica, šest u prizemlju i 10 na spratu i kancelarije. Inače, škola u Mačvanskoj Mitrovici sagrađena je 1963. godine, kao privremeni montažni objekat, čiji je rok trajanja istekao još pre dve decenije. I pored toga što nije bezbedna za zdravlje, u njoj nastavu pohađa 435 đaka, od prvog do osmog razreda.

Evropski parlament je 1976. doneo odluku o ograničavanju upotrebe azbesta, dok je 2005. u svim zemljama EU zabranjena njegova proizvodnja, kao i primena. Škola u Mačvanskoj Mitrovici je poslednja u Srbiji, koja je od azbestnih ploča.

 

 

Izvor:  http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:694299-Sremska-Mitrovica-Zbogom-skoli-od-azbesta

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here