Manifestacija „Muzeji za 10“ od 14. do 20. maja

0
539

Kako saopštavaju iz Muzeja Srema, manifestacija Muzeji za 10 biće realizovana u periodu od 14. do 20. maja čime će obuhvatiti Međunarodni dan muzeja (20. maj), Evropsku noć muzeja (19. maj) i Nacionalnu nedelju muzeja.

Tokom manifestacije ulaz u Muzej Srema je besplatan, dok je radno vreme uobičajeno, osim tokom Noći muzeja kada ćemo biti otvoreni do 1 čas posle ponoći.

Muzej Srema će i ove godine pored stalne arheološke i istorijske postavke ponuditi bogat kulturni sadržaj:

Izložbe povodom 100 godina Velikog rata:

Bitka na Legetu – izložba posvećena velikom sukobu između srpske i austrougarske vojske od 5 do 7 septembra 1914. godine, autor Olivera Delić, muzejski savetnik.

Sabirni logor srpskih ratnih zarobljenika – izložba posvećena srpskim ratnim zarobljenicima koji su prošli kroz Sremsku Mitrovicu na putu za austrougarske logore od oktobra 1915. do marta 1916. – autor Olivera Delić, muzejski savetnik.

Nemojte nas zaboraviti – gostujuća izložba dokumentarnih fotografija Riste Marjanovića, Narodni muzej Šabac, autor Branislav Stanković, viši kustos istoričar.

14. maj u 14 časova – Otvaranje izložbe Prirodnjačkog muzeja iz Beograda „Crno i belo – priča o čokoladi“ – Posetioci će na izložbi saznati gde je pronađena najstarija čokolada na svetu, kako je izgledala čokolada Maja i Asteka i koju je ulogu imala u njihovom životu, ali i kako je kroz istoriju i različite civilizacije, uz pomoć industrijskog razvoja i komercijalnih zahteva nastajala savremena čokolada u kojoj svakodnevno uživamo.

Saznaće takođe šta je praslina a šta pralina, kada je i ko vodio čokoladni rat, gde se nalazi Akademija čokolade i gde postoji čokoladno ropstvo. Videće čokolade raznih oblika, veličina i ukusa, pribor i posude za čokoladu kakve su koristili Maje i Asteci, prvu „u ustima topivu“ čokoladu, napravljenu davne 1879., prvu kutiju za praline kreiranu pre skoro sto godina, prvu čokoladu sa naših prostora i još mnogo drugih zanimljivih i ukusnih eksponata.

Na izložbi će biti prikazan višestruki značaj čokolade, ne samo kao omiljene poslastice, već i kao privredni, ekonomski i civilizacijski faktor. Izložba se organizuje u prostorijama centralne zgrade Muzeja na adresi Vuka Kardžića 3.

14. maj u 21 čas – Projekcija filma – „Sremskomitrovačke vertikale“, 1969, Vojnofilmski centar, trajanje 25 minuta. Film je snimljen povodom 50 godina KPJ. Mala sala Muzeja Srema u ulici Vuka Karadžića 3.

15. maj u 13 časova – Predavanje – Popularno i edukativno predavanje sa prezentacijom o istorijskim zanimljivostima o Sirmijumu. Predavanje će predstaviti Sirmijum kroz knjigu dr Miroslava Jeremića, a biće prikazane lokaliteti od značaja za razvoj grada. Program se odvija u Lapidarijumu Muzeja Srema.

18. maj u 18 časova – Predavanje mladih arheologa na temu „Kako su živeli rimski vojnici“. Predavanje drže dva dvanaestogodišnja dečaka iz Sremske Mitrovice koji će na svoj način predstaviti ono što znaju o rimskoj vojsci. Program se odvija u Lapidarijumu Muzeja Srema.

18. maj u 21 čas – Projekcija filma – „Priča o spomeniku“, 1980, režiser Svetislav Prelić, trajanje 30 minuta. Film je snimljen povodom rekonstrukcije i izgradnje Spomen groblja. Mala sala Muzeja Srema u ulici Vuka Karadžića 3.

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 18 časova – Radionica „Rimske igre i igračke“ – Radionica uključuje predavanje o rimskom načinu igranja i praktičnu demonstraciju kako su se Rimljani zabavljali igrama na tablama. Posetioci će moći u toku Noći muzeja da se uključe u igranje igara tipičnih za rimsku populaciju, a biće predstavljeni i predmeti koji se definišu kao dečje igračke, poput minijaturnih keramičkih posuda. Program se odvija u Lapidarijumu Muzeja Srema.

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 18 časova – Radionica za izradu rimskog nakita – U okviru radionice biće održano predavanje o rimskom nakitu na svakih dva sata a izrađeni nakit će biti ponuđen na prodaju posetiocima. Program se odvija u Lapidarijumu Muzeja Srema.

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 18 časova – Radionica „Sve što znamo o Avarima“ – Postavljanje table sa podacima o Avarima u zadnjoj prostoriji stalne arheološke postavke. Tabla će pratiti hologram zlatnog pojasa koji se vezuje za Avare. Na njima će biti objašnjene istorijske činjenice ali i predstavljeni arheološki nalazi koji su na našem prostoru brojni. Muzej Srema – Trg Svetog Stefana 15

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 18 časova – Izložba „Crno i belo – priča o čokoladi“. Svečana sala Muzeja Srema u ulici Vuka Karadžića 3.

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 21 čas – Radionica za izradu rimskih frizura – Radionica za izradu rimskih ženskih frizura je atraktivan program na kojem se uz pomoć demonstratora – frizerki prikazuje način na koji su rimske žene pratile modu u pogledu frizura. Takođe se na popularan način publika uvodi u raspravu oko toga kako je to zaista bilo i kako je to izgledalo u Sirmijumu na osnovu spomenika i predstava građana ovog izuzetnog rimskog grada. Program se odvija u Lapidarijumu Muzeja Srema.

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 21, 22 i 23 časa – Projekcija filma „Na tragu carske palate – Projekat Glac / On the trail of an imperial palace – Project Glac“ – Scenario, režija, kamera i fotografija: Slobodan Maksić. Snimci dronom: Dr Andrew Yip. Prevod: Slobodan Maksić i Zorana Kataranovska. Srbija 2018. Trajanje: 25 minuta Film prati srpsko-australijski tim stručnjaka i studenata tokom prve kampanje arheoloških iskopavanja na lokalitetu Glac, kod Sremske Mitrovice, 3 kilometra od nekadašnjeg Sirmijuma.

Na prostoru današnje Srbije rođeno je sedamnaest rimskih careva. Trojica su na ovom tlu podigli palate: Galerije u Romulijani, Maksimin Daja u Šarkamenu i Konstantin na Medijani. Da li Glac krije još jednu carsku palatu pokazaće predstojeće dugogodišnje australijsko-srpsko istraživanje. U Lapidarijumu Muzeja Srema na adresi Trg Svetog Stefana 15 (u slučaju lošeg vremena Mala sala Muzeja Srema, Vuka Karadžića 3).

19. maj (14. Evropska noć muzeja) od 18 do 23 časa – Muzička škola «Petar Krančević» organizuje celovečernje koncerte. Program će se održati na Žitnom trgu, na platou ispred Muzičke škole. U slučaju lošeg vremena koncerti će biti održani u svečanoj sali Muzičke škole.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here