Meštanina Kupinova UJELA zmija OTROVNICA!

0
3380

Slučaj Tomislava Dvorničkog, muškarca iz Kupinova koga je ujela zvečarka, jedan od njegovih opasnih „kućnih“ ljubimaca, alarmirao je nadležne službe koje su u Zoološki vrt u Beogradu premestile dve otrovne zmije – zapadnu dijamantsku zvečarku (Crotalus atrox) i Baronovu zelenu zmiju (Phylodrias baroni), navode iz Ministarstva za zaštitu životne sredine.

On je posle ujeda smešten na Kliniku za infektivne bolesti, a njegova sedmogodišnja ćerka o kojoj se stara nalazi se kod babe i dede. Ona je zbrinuta, potvrdili su iz Centra za socijalni rad u Pećincima.

Preduzete su sve potrebne mere zaštite deteta. U kontaktu smo i sa njenom majkom – jedino je što su mogli da kažu iz ove ustanove.

Terarijum u kojem je Tomislav držao zmije

Zmije otrovnice biće u Beogradskom zoološkom vrtu, sve dok nadležne službe ne odluče kako će dalje postupati sa njima, i to u delu koji nije dostupan posetiocima i pod ključem je.

Naš zoo-vrt inače ne drži zmije otrovnice, ali imamo uslova da privremeno budu kod nas – objašnjavaju u Zoološkom vrtu. – Smeštene su u objektu za zmije, ali ne u izložbenom delu. Važno je napomenuti da posetiocima nisu dostupne. Naša nadležnost tu prestaje, pa dok ministarstvo ne odluči kakva će biti dalja procedura, biće kod nas.

Ministarstvo za zaštitu životne sredine u svom saopštenju kaže da su dve otrovne zmije uspešno premeštene zajedničkom intervencijom policije, pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine, herpetologa Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, stručnjaka Zoološkog vrta Palić i Grupe za sprovođenje CITES konvencije Ministarstva zaštite životne sredine.

Iako predmetne vrste nisu zaštićene CITES konvencijom, njihovo držanje u zatočeništvu u Republici Srbiji je zabranjeno jer se radi o opasnim divljim vrstama. Od 2010. godine nije dozvoljeno držanje u zatočeništvu određenih vrsta divljih životinja koje se smatraju opasnim po čoveka, izuzev u zoološkim vrtovima, prihvatilištima ili u naučnoistraživačkim ustanovama. Pored primata, krupnih zveri, krokodila, i drugih opasnih vrsta, zabranjeno je držanje otrovnih zmija – ističu iz Ministarstva.

Kako pojašnjavaju, otrov zapadne dijamantske zvečarke sadrži hemotoksine i citotoksine, koji nakon ujeda prouzrokuju unutrašnje krvarenje, krvarenje na mestu ujeda, plikove, oticanje, nekrozu tkiva, oštećenje bubrega i mišićnog tkiva.

Ujed ove vrste ostavlja trajne posledice u vidu ozbiljnog oštećenja organa, ali može i prouzrokovati smrt odraslog čoveka. Povrede zavise od količine ubrizganog otrova, opšteg zdravstvenog stanja osobe koja je ugrizena i načina tretiranja ujeda u medicinskoj ustanovi. Pre svega u zavisnosti da li je moguće primeniti tretman protivotrovom – stoji u saopštenju Ministarstva, uz pojašnjenje da protivotrov za zmije, poput zvečarki, nije dostupan u Republici Srbiji.

Dostupan je samo protivotrov u slučaju ujeda autohtonih vrsta otrovnih zmija, i to poskoka, šarke i planinskog šargana. Inače, divlje životinje, nekarakteristične za ovo podneblje, koje najčešće kolekcionari drže nelegalno, dospevaju u Srbiju različitim putevima krijumčarenja.

Šverceri se dovijaju na različite načine – pisale su „Novosti“ ranije o razgovoru sa Upravom carine. – Koriste fabričke šupljine u automobilima i autobusima. „Oblače“ životinje na sebe, pakuju ih kao prtljag. U jednom autobusu koji je iz Češke išao u Bugarsku preko Srbije, u prostoru između sedišta pronađene su zmije, gušteri i žabe, uredno spakovani u vreće i plastične kutije za hranu. Aerodromska kontrola otkrila je kod jednog Kineza žive golubove skrivene u njegovom rukavu i čarapi. 

Ministarstvo zaštite životne sredine apeluje na građane da ukoliko saznaju nešto o slučajevima nezakonitog držanja opasnih divljih životinja u zatočeništvu o tome bez odlaganja obaveste policiju ili inspekciju za zaštitu životne sredine.

Ćerka se igrala sa zmijom

(M. Rogač/M. Stanojković/ novosti.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here