Ministar kulture posetio Mitrovicu: BOGATSTVO ANTIČKOG NASLEĐA

0
871

Arheološki lokalitet Glac, na kojem su započeti istraživački radovi u okviru saradnje Univerziteta u Sidneju i Arheološkog instituta u Beogradu, u petak su posetili Vladan Vukosavljević, ministar kulture, i Džulija Fini, ambasadorka Australije, a obišli su i Muzej Srema.

Projekat ima za cilj da predstavi bogatstvo antičkog nasleđa na ovom prostoru, podigne svest o važnosti očuvanja kulturne baštine, ali i da podrži turistički i ekonomski razvoj ne samo ove sremske opštine već i dela regiona.

Sremska Mitrovica jedan je od važnih centara u Srbiji, jer se u njoj nalaze kulturna i istorijska nasleđa od rimskog doba, pa preko 19. do 20. veka – naglasio je ministar Vukosavljević tokom posete nekadašnjem Sirmijumu.

Saradnja sa kolegama i prijateljima iz Australije vrlo je značajna i to sa obe strane, ocenio je ministar i dodao da australijski arhelozi sada imaju priliku da se bave izučavanjem arheološkog dela koje u svojoj zemlji nemaju. S druge strane, njihovo iskustvo i znanje od velike su pomoći našim arheolozima.

Srbija ima šta da ponudi u pogledu lokaliteta, istraživanja… Verujemo da će Glac u budućnosti biti ispunjen novim otkrićima, kao i da će biti prilika da naredne generacije arheologa na njemu stiču nova znanja i iskustva – istakao je Vukosavljević i podsetio da je Ministarstvo kulture u poslednje dve godine izdvojilo više od 68 miliona dinara za oblast kulture i savremenog stvaralaštva i zaštitu kulturnog nasleđa.

Ambasadorka Australije u Srbiji Džulija Fini istakla je da će, iako uskoro završava svoj mandat i misiju u Srbiji, i dalje pratiti rad ovog projekta.

Interesovanje za lokalitet Glac stalno raste i očekujem da će on u narednom periodu još više privući pažnju, ne samo domaće već i svetske javnosti. Raspolažemo nečim posebnim što nema drugde u svetu, a to je podzemni grad, odnosno nekadašnji Sirmijum, koji treba i dalje da se istražuje – rekao je gradonačelnik Vladimir Sanader.

U okviru ovog projekta stručnjaci iz Australije održali su niz radionica učenicima mitrovačke Gimnazije. Oni su imali priliku da vide mogućnosti koje njihov grad pruža za razvoj obrazovnog i kulturnog turizma, ali i da prepoznaju Glac kao projekat budućnosti čiji mogu biti deo.

(Novosti)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here