Mitrovčani i gosti oduševljeni filmom Borisa Malagurskog

0
1173

Film Borisa Malagurskog „Kosovo: Momenat u civilizaciji“ prikazan je sinoć u punoj sali Skupštine Grada Sremska Mitrovica. Projekciju filma organizovao je naš sugrađanin, mladi i perspektivni student medicine, Nikola Ćorić.

Priča o manastirima i kulturnoj baštini Kosova i Metohije predstavljena je iz ugla mladića koji je svoje detinjstvo proveo tamo. O lepoti Visokih Dečana, Gračanice, Pećke patrijaršije i crkve Bogorodice Ljeviške u Prizrenu može se govoriti, ali potrebno je videti, osetiti i doživeti svako zdanje, stub, fresku. Iako su ovi srednjovekovni spomenici pod zaštitom Uneska, postoji velika bojazan za njihovu budućnost. Da podsetimo, od 1999. godine, uništeno je oko 150 srpskih crkava i manastira, i to je podatak koji nam jasno govori šta može da se desi sa centrima srpske duhovnosti i kulture.

Kako je sam Malagurski naglasio, on ovde ne želi da se bavi politikom, već da na jedan umetnički način predstavi ono što su doživeli prilikom snimanja filma na Kosovu i Metohiji, koje je trajalo 10 dana. Ukoliko bismo dozvolili da nam unište sve ono što su vekovima naši preci stvarali, ono gde su nastajala prva dela naše književnosti i umetnosti, oduzeli bi nam identitet. Srpska kulturna baština na Kosovu mora da se zaštiti.

Borba jednog čoveka okruženog nekolicinom istomišljenika može da promeni mnogo toga, ali je potrebno da se taj glas čuje, da dobije podršku viših državnih institucija. Predložena saradnja sa Ministarstvom prosvete mogla bi značajno da doprinese širenju znanja o ovoj temi u školama.

Do tada, složićemo se sa rečima našeg istomišljenika i prijatelja i ponoviti, da ako posmatramo nezavisni film kao stratešku i gotovo sportsku disciplinu, Boris Malagurski niže svoje uspehe, ostavljajući srce na terenu sa istim značajem kao što to u svetu čini još jedino Novak Đoković.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here