Mitrovica dobija ARHEOLOŠKI PARK!

2
645

U nameri da se turistima i budućim gostima našeg grada predstavi bogato antičko nasleđe sa ovih prostora, a time i podigne svest o čuvanju kulturne baštine, planira se otvaranje Arheološkog parka.

Osnovna zamisao je da se ovaj park formira na lokaciji Glac, a prostor na kojem će se prostirati iznosiće više od 19 hektara. Obuhvaćen prostor će se ovim planom urediti kao višefunkcionalan, sa pretežnom namenom zaštite arheološkog nasleđa, ali i za turizam i ugostiteljstvo, kao i za kompatibilne namene.

Kako se saznaje, formiranjem ovakvog parka, zaštitilo bi se arheološko blago stvoreno iskopavanjima na lokalitetu Glac, na kojem bi posetiocima bili dostupni ostaci carske palate iz kasnoantičkog perioda, delovi mozaika i ukrasa sa zidova sačinjenih od skupocenih vrsta kamena, kao i razni drugi predmeti. Pored toga, bio bi podržan turistički i ekonomski razvoj lokalne zajednice.

Pristup Arheološkom parku i pratećim sadržajima planira je iz postojećeg opštinskog puta koji spaja Sremsku Mitrovicu i Jarak.

 

 

2 COMMENTS

  1. Znaci, Srem ili zitnica Srb. nam se pretvara u arheoloske iskopine, tj. restauiracemo kamenje umesto zita, ALI, posto vec jedemo kamenje, niko nece primetiti „promenu delatnosti“ i prirodnu namenu poljoprivrednog zemljista…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here