Mitrovica u novom ruhu: GRAĐANI PONOSNI NA ŽITNI TRG!

0
4191

Završena je kompletna konzervacija i rekonstrukcija arheološkog lokaliteta Žitna pijaca iz perioda carskog Sirmijuma, koji je decenijama propadao u centru grada.

U lokalnom Zavodu za zaštitu spomenika kulture, odgovornom za rekonstrukciju iskopina, ponosno napominju da su ovaj lokalitet spasili od prirodnog urušavanja.

Ministarstvo kulture prepoznalo je značaj arheološkog lokaliteta antičke Žitne pijace i potrebu njegove konzervacije, zaštite i prezentacije zahvaljujući našem projektu. U okviru konkursa za realizaciju projekta obezbeđeno je 24 miliona dinara, dok je lokalna samouprava učestvovala sa tri miliona – rekao je Ljubiša Šulaja, direktor Zavoda.

Ovaj lokalitet datira iz perioda kada je Sirmijum krajem trećeg i početkom četvrtog veka u periodu tetrahije bio jedna od prestonica Rimskog carstva, a značajanje i po tome što ga turisti obavezno posećuju prilikom obilaska Sirmijuma.

Inače, on je decenijama nezaustavljivo propadao.

Vremenom je usled atmosferskih uticaja došlo do znatnog oštećenja opeke, kamena i maltera. Zidovi su bili u trošnom stanju, prekriveni travom i lišajevima. Bio je poslednji momenat da se lokalitet konzervira i zaštiti, ali ujedno i na najbolji moguć način prezentuje turistima izgradnjom amfiteatra – naglašava Šulaja.

Ipak, nezadovoljnici kažu da su ostaci starih zidina izgubili svoju formu nanošenjem novih materijala, bedem koji je bio simbol Žitnog trga više se ne nazire, a glavni sirmijumski kanalizacioni odvod prekriven je staklom koje se uparilo, pa se ni ne vidi.

Ministar kulture Vladan Vukosavljević poručuje – to je njihovo mišljenje.

Uvek postoje nezadovoljni, ne mogu da ulazim u te uskostručne ocene, ali na projektu su takođe učestvovali ljudi iz struke – ovo nisu radili di-džejevi, ili kosmonauti ili pekari ili zubari – ovo su radili i arheolozi i stručnjaci iz oblasti koja u širem smislu ima arheologiju iza sebe”, rekao je on tokom posete lokalitetu.

Radovi na obnovi loakliteta trajali su godinu dana i odvijali se u dve faze. U prvoj fazi obavljen je zahtevan posao čišćenja vegetacije i konsolidovanja zidova, dok je u drugoj montiran amfiteatar sa 700 sedišta i konzervirani i restaurirani arheološki ostaci.

Ovim je Žitni trg dobio novi sjaj i postao jedinstvena letnja pozornica na kojoj će se održavati pozorišne, muzičke i druge svečanosti, a njegovo svečano otvaranje, po najavi nadležnih iz gradske uprave, uslediće sredinom meseca.

(Milan Milivojević / naslovna fotografija: Predrag Martinović https://www.facebook.com/pexartfoto/)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here