Monografija povodom sedam decenija FK „Budućnost“ iz Salaša Noćajskog

0
99

Pre kraj prošle godine iz štampe je izašla dugo najavljivana monografija o fudbalskom klubu „Budućnost“ iz Salaša Noćajskog, povodom 7 decenija njegovog postojanja. Autor ovog kapitalnog dela je Milorad Lala Dostanić, hroničar iz ovog sela i čovek koji svakako najbolje poznaje istorijat ovog kluba s obzirom da ga prati gotovo od prvih dana njegovog postojanja.

Zahvaljujući ovoj monografiji čitalac može doći do gotovo svih podataka vezanih za osnivanje, razvoj i rad FK „Budućnost“. Tako saznajemo da je najveći svoj sportski uspeh klub postigao u sezoni 2015/16 kada se takmičio u Novosadsko-sremskoj ligi. Pored svih rezultata kluba tokom pomenutih sedam decenija, svih plasmana na tabelama, knjiga otkriva i sve postave igrača koje su zaigrale za klub.

Po rečima samog autora, materijal za monografiju skupljan je uporedo sa protokom vremena, decenijama, tako da je gotovo nemoguće naći knjigu o nekom fudbalskom klubu autentičniju od ove, potpisanu rukom čoveka koji je živeo za ovaj klub, pratio ga svojim foto aparatom i ovekovečivao njime svaku utakmicu.

Zahvaljujući tome, saznajemo da je najviše gledalaca na nekoj utakmici u Salašu Noćajskom bilo 7. jula 1981. godine kada je u selu gostovala Crvena Zvezda. Rezultat je bio 1:1, a gol za Salaščane postigao je Dragan Rosić, kojeg danas Mitrovčani mogu da sretnu odmah na ulazu u gradsku pijacu dok prodaje svoje slike rađene u ulju.

Saznajemo i da je dubok trag u postojanju kluba ostavio i legendarni mitrovački ginekolog Petar Radovanović – doktor Pera koji je bio klupski golgeter, a najbolje su mu, kako kažu, ležale tzv. makazice, a pored njega i drugi znameniti ljudi čija je mladost kucala za igru na „krivajskom polju“, na kojoj se nalazi najveće fudbalsko igralište u Srbiji sa dimenzijama 108/74 metra.

Pored svega, ova knjiga je dopuna i nastavak hronike koju je Lala objavio pre tri decenije povodom 40. godina od postojanja kluba. Shodno ovom drugom i većem jubileju, prilozi su bogatijeg sadržaja, a fotografije mnogobrojnije i jasnijeg izgleda.

Ova knjiga je dokument trajne vrednosti fudbalske istorije u Salašu Noćajskom koja će, što vreme bude odmicalo, imati sve veći značaj na uticaj razvoja fudbalskog sporta, ne samo u ovom selu, već i u okolini, pa i uopšte na razvoj ne samo sporta nego i humanosti i viteškog nadmetanja kakvog samo može iznedriti sport, rekao je autor monografije Milorad Dostanić povodom njenog izlaska.

Izlazak ove knjige finansijski je pomogla i Gradska uprava Sremska Mitrovica.

(Milan Milivojević)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here