MUZEJ SREMA: Izložba fotografija iz Prvog svetskog rata

0
548

Povodom jubileja 100 godina od VELIKOG RATA otvara se izložba prvog srpskog foto-reportera i autora dokumentarnih fotografija neprocenjive vrednosti Riste Marijanovića (1885-1969) pod nazivom: „NEMOJTE NAS ZABORAVITI“.

Otvaranje izložbe je u Muzeju Srema (Vuka Karadžića 3), 26. aprila u 19 časova.

Risto Marijanović je bio ratni izveštač srpske Vrhovne komande u Balkanskim ratovima i u Prvom ratu. Radio je za francuski list Roll et Compagnie i New York Herald.
Tokom Prvog svjetskog rata snima bitke na Ceru, Kolubari i druge, a zatim povlačenje srpske vojske kroz Albaniju. Godine 1915. Vrhovna komanda ga šalje u Francusku, gde objavljuje snimke sa bojišta.

Na izložbi ratnih fotografija u Parizu 1916. izlaže svoja dela, koja su kasnije prikazana i u Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD. Na Solunskom frontu dobija ponovo zadatak snimanja i izveštavanja s bojišta. Dobitnik je mnogih posleratnih nacionalnih i međunarodnih priznanja iz oblasti foto i filmske umetnosti.

Izložbu su priredili: Narodni muzej Šabac, Vojni muzej Beograd, Muzej grada Novog Sada, Rukopisno odeljenje Matice Srpske, Srpska čitaonica u Irigu, Galerija Matice srpske, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Narodni muzej Kraljevo, Vojna akademija CBVNDI.

O izložbi će govoriti autor Branislav Stanković, viši kustos istoričar u Narodnom muzeju u Šapcu, dobitnik prestižne nagrade u oblasti muzeologije „Mihajlo Valtrović„.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here