MUZEJI SRBIJE ZA 10: Zavičajni muzej Rume spremio tri izložbe

0
541

Zavičajni muzej Rume u okviru manifestacije „Muzeji Srbije za 10” organizuje tri izložbe.

Muzej već četvrtu godinu za redom učestvuje u ovoj manifestaciji, koja se održava u 45 gradova i opština, i obuhvata Međunarodni dan muzeja 18. maja, Evropsku noć muzeja 19. maja i Nacionalnu nedelju muzeja. Ove godine manifestacija će trajati do 20. maja, a centralna tema je „Hiperpovezani muzeji: Novi pristupi, nova publika”.

Zavičajni muzej Rume gostuje u Jagodini sa izložbom „Kupinik – poslednja prestonica srpskih despota”, koju će svi posetioci moći da pogledaju u narednim danima. U samoj Rumi, u sali Feđe Soretića otvorena je gostujuća izložba „Srpkinja – heroina Velikog rata” u organizaciji Balkankulta. Autor izložbe Dimitrije Vujadinović kaže da ovom izložbom žele da prikažu herojsku ulogu srpske žene, seljanke i građanke, koja na svojim plećima nosi porodicu, kuću i imanje, spaljeno ognjište i brigu za voljene koji su se vratili sa fronta.

Te žene su živele u neprekidnom strahu i nemaštini, i bez njihove hrabrosti, mudrosti i umešnosti da se preživi u teškim ratnim uslovima, svi vojnički uspesi bili bi uzaludni“, kaže autor izložbe i dodaje da je Veliki rat prvi put na globalnoj pozornici čovečanstva dokazao vrednosti ženskog principa, simbol toga nije žena ratnik, već žena borac za život.

muzej je pripremio je i izložbu „K’o nekad u osam…” koja će biti otvorena u sali legata Milivoja Nikolajevića u četvrtak, 17. maja u 19 časova. Autori izložbe su kustosi-istoričari Zavičajnog muzeja Ruma Aleksandra Ćirić i Đorđe Bošković.

Izložba prikazuje društveno-zabavni život u Rumi tokom pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka kroz fotografije, plakate, novinske članke, muziku i film. Posetioci će moći da pogledaju i izložbu „Unikatni umetnički nakit” vajara Miloša Radenkovića.

(S. B.)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here