Najava kviz takmičenja “SIRMIJUM – CARSKI GRAD”

0
544

Sremskomitrovačka Turistička organizacija  je prošle godine pokrenula i u saradnji sa Ustanovom za negovanje kulture Srem i Zavodom za zaštitu spomenika kulture, organizovala prvo kviz takmičenje na temu antičke istorije našeg grada, pod nazivom „Sirmijum – carski grad“.

Kako je ovo interesantno takmičenje u znanju, recitovanju, literarnom i likovnom stvaralaštvu naišlo na odličan prijem u školama, nastavlja se sa njegovim održavanjem i ove godine, sa namerom da postane tradicionalno.

Osnovni cilj takmičenja je popularisanje prošlosti našeg Grada, kroz istorijske teme i konkretne činjenice, a sve zaodenuto umetnošću i igrom na zabavno-edukativni način. Naime, naši sugrađani, a deca posebno, ne znaju dovoljno o prošlosti svog Grada. Otuda je i proistekla ideja o Kvizu, ne bi li sutra, ti budući mladi ljudi, postali i bili najbolji ambasadori Grada u kojem žive i koga vole.

Osnovna literatura za takmičenje u znanju je skripta koju su sačinile autorke interaktivne knjige za veliku i malu decu „Sirmijum kroz slike i reči“ Gorana Lemajić i Jelena Nedić. Recitatori će govoriti stihove Nedeljka Terzića iz zbirke pesama „Crezar u kornetu“, dok su teme literarnih i likovnih radova takođe „Sirmijum – carski grad“. U takmičenju učestvuju učenici četvrtih razreda osnovnih škola sa teritorije našeg Grada, matičnih i područnih.

Svečano otvaranje kviza „ SIRMIJUM- CARSKI GRAD“ koje će se održati u Carskoj palati, 8. maja 2018. u 12 sati.

Tom prilikom, Dramski studio „Gartel“ izvešće kratku predstavu, nakob koje će predstavnici ekipa osnovnih škola izvući redosled u dva polufinalna takmičenja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here