Najlepši paunovi žive u Noćajskom Salašu

0
3387
Foto: Facebook

Dragan Lukić iz Salaša Noćajskog kod Sremske Mitrovice, najveći je uzgajivač paunova u Srbiji. Počeo je da ih gaji iz ljubavi, a poslednjih godina, oni su mu i biznis. Oko stotinu ptica godišnje prodaje kupcima sa Kosova i iz susednih zemlja.

Raskošni rep sa jakim bojama i perima dužim od dva metra nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Prečnika je oko tri metra, raste duže od šest meseci, a samo u jednom danu, plavi paun ga odbaci.

Rep za 24 do 48 sati može da izgubi, ali zatim kreće nov, to ide malo sporije, ali već ulazi u zimu sa nekih pola metra, tako da bi na proleće mogao da pari ženku. Šta je rep za pauna? Simbol svega, to je jedna lepota, on time privlači ženku, pokazuje svoje čari, boje“, objašnjava Dragan Lukić.

Ženka pauna snese do osam jaja. Mlade ptice su veoma osetljive i zahtevne. Lukići ih hrane kuvanim jajima i granulama, a u uzgoj je uključena cela porodica.

Traje 28 dana vreme za koje treba da se izleže pile, paunica može da izleže njih, ali tu su potrebni jako dobri uslovi kao u prirodi. Ona samo snese jaje, neće da leži na njima, mi ih stavljamo pod ćurku, ona je najbolji inkubator“, ističe Nikola Lukić iz Salaša Noćajskog.

Lepotani kreštavog glasa vole život u paru. Pored plavog, u Salašu Noćajskom uzgajaju i bele, crnokrile i šarene paunove.

Nalepši su plavi, oni su i najotporniji od ovih, ali to je sad zastupljeno, u Srbiji ih ima svako domaćinstvo, dok beli, beli su najskuplji, to mogu da kažem i cenu, ide i do trista evra par belih u paru koji su u plodnosti“, navodi Dragan Lukić.

Ukršatenjem se dobijaju ptice najlepših boja, koje se kupuju za ulepšavanje dvorišta i parkova.

Paune kupuju svi, i ko ima novca, i ko nema. Za ukras, etno sela, domaćinstva, e sad ovo što se ja bavim biznisom, najjači su mi kupci sa Kosova“, kaže Dragan Lukić.

Ove egzotnične ptice dobri su čuvari dvorišta i nepogrešivi meteorolozi. Želja Lukića je, da osim paunova, od jeseni uzgajaju i retku vrstu fazana koju u Srbiji niko nema.

Foto: Facebook

(Nenad Tomašević/rts)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here