Najpoznatiji proizvođač traktora u svetu stigao u Srem

0
1007

Američka kompanija „Džon Dir“, najpoznatiji proizvođač traktora u svetu, stigla je u Sremsku Mitrovicu, gde će u drugoj polovini naredne godine sagraditi distributivno-prodajni centar i centar za edukaciju, potvrdio je Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede.

Američki traktori dolaze u našu zemlju posredstvom mađarske kompanije „Kite„, koja je zvanični zastupnik „Džon Dir“ traktora i kombajna za Mađarsku i Srbiju.

Šandor Čanji, vlasnik ove mađarske kompanije iz oblasti agrobiznisa, suvlasnik je i OTP banke i Vojvođanske banke, navode prestonički mediji.

Vrednost investicije je između pet i šest miliona evra, a oni planiraju da u Srbiji sagrade šest ovakvih distributivnih centara, između ostalog u Bačkoj Topoli, Novom Sadu…„, kaže Nedimović i dodaje da će se osim traktora proizvoditi i semenska roba, kao i da će sve biti uvezano s kreditnim linijama.

Kako se navodi, ova američka korporacija, koja se bavi pre svega proizvodnjom poljoprivredne, građevinske i šumarske mehanizacije, sa sedištem u Ilinoisu i godišnjim prihodom od preko 37 milijardi dolara, postala je nedavno vlasnik zemljišta u Sremskoj Mitrovici.

Na pitanje da li će američki traktori, koji inače važe za skupe, biti direktna konkurencija traktorima proizvedenim u Srbiji, Nedimović kaže da svaka roba ima svog kupca.

(Tanjug)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here