Najproduktivniji stočar ostao bez subvencije: KAKO JE TO MOGUĆE?

0
513

Za uzgoj stoke i godišnju isporuku 250.000 litara mleka ekstra klase, Dušan Nenadović iz Sremske Mitrovice je od strane Poljoprivednog fakulteta u Novom Sadu proglašen za šampiona među stočarima, ali je uprkos tome na nedavnom konkursu Vlade Vojvodine održivost biznisa kojim se bavi ocenjena sa nula poena, pa je ostao bez subvencije.

Krajnje nelogično. Vodeći profesori poljoprivrede su među šest vojvođanskih paora koji se izdvajaju stočarstvom izdvojili i mladog Sremca, imajući u vidu da se već duži perod bavi najsloženijom agrarnom proizvodnjom. Sa druge strane, pokrajinska vlada kao da ignoriše rezultate uspešnog stočara.

Mada ima tek desetak hektara zemljišta, u stajama ima stotinak grla “holštajn” rase, među njima i četrdesetak mlekulja. Svaki dan isporuči između 600 i 700 litara mleka ekstraklase. Kako bi imao dovoljno stočne hrane neophodno je da obrađuje minimalno pedeset hektara. Uspeva da svake godine pobedi na licitacijama za zakup državne zemlje, a nedostajuće površine obrađuje po osnovu međuseljačkog zakupa. Kriterijumi za izdavanje u zakup državnog zemljišta stočarima daje prioritet, opštinska komisija poštuje pravila.

Cilj poljoprivedne strategije u Srbiji je jasan i proklamovan; favorizovati stočarstvo. Uostalom, kao deo podrške oživljavanju dobrano zamrlog uzgoja stoke, Poljoprivedni fakultet je ove godine i izdvojio upravo stočare. Nije u pitanju samo proizvodnja mleka, mesa, kože, već i trajna orijentacija da se dovoljnom upotrebom stajskog đubriva očuva ozbiljno narušen kvalitet vojvođanskih njiva. Preintenzivno ispošćavanje traje već decenijama, a manjak stoke, pokrajinski prosek je tek jedno grlo na tri hektara, znači i nedovoljno stajskog đubriva.

Sve ređe đubrenje dovelo je do primetnog pada kvaliteta oranica i sada je neophodno u dužem razdoblju kontinuirano povećavati debljinu humusnog, najplodnijeg, sloja. Stajsko đubrenje je u ovom procesu nezamenjivo.

Mladi Nenadović (36 godina), uspeva da razvija stado, a kako bi uzgoj stočne hrane učinio kvalitetnijim, izvesnijim i jeftinjim, prošle godine je kupio traktor za bolju obradu zemlje. Platio ga je 47.000 evra i očekivao je da će mu država sufinansirati kuipovinu.

Podsetimo, lane je Vlada Vojvodine izdvojila 156 miliona dinara i subvencionisala kupovinu traktora za 115 vrednih paora koji su najvažniju poljoprivednu mašinu kupili prošle sezone.

Međutim, među njima nije bilo i šampiona iz Sremske Mitrovice, iako već godinama važi među najveće i najbolje proizvođače mleka. Istina, bilo je preko 370 kandidata, para nedovoljno za sve, pa je za krajnji izbor bilo potrebno steći dodatne bodove, ispunjavanjem nekih od posebnih kriterijuma, kao što su da je mlađi od 40 godina i slično.

Mladi paor je tu učinio propust, konkurisalo je gazdinstvo koje se, vlasnički, vodi na ocu. U višegeneracijskom gazdinstvu, vlasništvo nad poljoprivednim imanjem je delikatno i nimalo jednostavno pitanje.

Ipak, teško je razumljivo da nadležna konkursna komisija, samo stoga što je kandidaturu formalno podnela osoba starija od 40 godina, održivost biznisa oceni sa nula bodova, što je i presudilo da jedan od najboljih proizvođača mleka u Srbiji izvisi iz kvote za subvencionisanje.

Čini se da u ovom i sličnim slučajevima ne bi trebalo biti u nedoumici. Cilj subvencionisanja je da se podrže uspešna manja gazdinstva. Stočarska bi morala biti naročito podsticana, s obzirom na generalnu orijentaciju ka revitalizaciji uzgoja stoke. Izgleda da je rešenje u izdvajanju dodatne svote novca kako bi se subvencionisala uspešna gazdinstva koja se, na teško objašnjiv način, krajem prošle godine nisu našla na spisku odabranih.

U suprotnom, govorkanja da mladi Nenadović nije jedini zaobiđen pri subvencionisanju jer nije član stranke na vlasti, dobiće na težini.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here