Najstarija kuća u Sremu otvorena za turiste

0
161

Simbol starog Srema, najstarija sačuvana seoska kuća u Ogaru iz 18.veka, nakon decenija propadanja potpuno je obnovljena i pretvorena u turističku atrakciju.

PIŠE: Narcisa Božić

Najstariji kućerak u Sremu u Šumarskom šoru broj 20 u malom selu Ogar, nadomak Obedske bare, podignut je davnih dana u prvoj polovini 18.veka.

O njegovom postanku priča Milan Aleksić, potomak čuvene porodice Stojšić, doseljene u ovaj kraj u Velikoj seobi Srbalja 1690.godine.

Moj daleki predak sagradio je ovu, za ono vreme ekskluzivnu kuću, koja je jedina bila nadzemna dok su sve u selu tada bile zemunice. Tri godine su tadašnji neimari gradili ovu kuću sa tri sobe od drveta i zemlje glinuše. U to vreme to je bila velelepna kuća, koja je imala prednju, takozvanu gostinjsku sobu za slavlja, srednju sobu za svakodnevni boravak porodice i zadnju spavaću, priča Milan Aleksić, koji je kuću darivao Opštini Pećinci da postane turistička atrakcija i sećanje na davno prohujale dane.

Temelj kuće postavljen je direktno na zemlju bez ukopavanja, dok su zidovi napravljeni od drva upletenih u pruće pa obkepljenih blatom. Krov je prekriven trskom sa Obedske bare.

Kuću je nasledila Milanova majka od poslednjeg muškog potomka Stojšića loze, njenog brata Aksentija kockara i boema, koji je, po Milanovom pričanju, proćerdao imanje, ali staru porodičnu kuću nije imao srca prodati, te ju je njemu zavetovao.

Preuzeo sam je na čuvanje, ali za njenu temeljnu onovu para nisam imao, pa sam je poklonio Opštini Pećinci, da buduća pokolenja imaju šta da vide i nauče o svojim precima, veli Milan i dodaje da je ponosan na nov izgled čuvenog sremskog kućerka.

Mada pod zaštitom države od 1999.godine jedan od najvrednijih spomenika narodnog graditeljstva Srema  nezaustavljivo je propadao pod zubom vremena, da bi njegova obnova započela pre dve godine na inicijativu i po projektima mitrovačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Sredstva za konzervatorsko-restauratorske radove tada su izdvojili Pokrajinski sekretarijat za kulturu i Opština Pećinci, a zahvaljujući Ministarstvu trgovine i turizma radovi su nastavljeni 2015 i 2016.godine.

Uz stalan nadzor stručnjaka mitrovačkog Zavoda sprovedeni su obimni radovi na temeljima, krovnoj konstrukciji, stolariji i posebno vrednom rezbarenom drvenom zabatu. Za posetioce pravu atrakciju predstavlja otvoreno ognjište usred kuće, iznad kog je veliki dimnjak na kome se nalazi rodino gnezdo, čiji se stanari svake godine iznova vraćaju, kaže Dušanka Stanković, etnološkinja Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here