Naši osuđenici Nemcima prodaju krastavčiće

0
88

Gotovo 70 osuđenika Kazneno-popravnog zavoda, tokom leta bilo je angažovano na uzgoju i berbi kornišona. Ovih dana, ceo posao se privodi kraju, a nadležni su više nego zadovoljni kako je sve proteklo, s obzirom na to da se u projekat prvi put ušlo ove godine.

Kornišoni su bili zasađeni na četiri i po hektara zemljišta, a ceo rod otkupljuje kompanija „Carl Kuhne“, koja je više od 300 godina jedna od vodećih u Nemačkoj u proizvodnji i preradi povrtarskih kultura. Interesantno je da će dvojici osuđenika, nakon što izdrže kazne, biti omogućeno da na svojim imanjima gaje kornišone, koje će plasirati ovoj nemačkoj firmi.

Aleksandar Alimpić, upravnik Kazneno-popravnog zavoda, ističe da je cilj projekta, koji je urađen uz podršku Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde, da se kroz razvoj radnih navika kod osuđenika i direktno uključivanje u proizvodnju kornišona upotrebom resursa KPZ steknu praktična znanja iz te oblasti. Za to, kako naglašava, bili su zaduženi agroinžinjeri.

Nakon izdržane kazne, oni koji su zainteresovani, mogu da apliciraju i za dobijanje opreme vredne 2.500 evra, koja je potrebna za opremanje 20 ari – objašnjava Alimpić. – Uzgojem kornišona na toj površini može u proseku da se zaradi 400 evra mesečno. Suština je da im ponudimo mogućnost da mogu da izdržavaju svoju porodicu, da ne dođu ponovo kod nas.

Naš sagovornik navodi da proizvodnjom kornišona na zemljištu KPZ dnevno zarade od 1.000 do 2.400 evra, u zavisnosti od berbe, kao i od klase. Cena po kilogramu za prvu klasu je 80 centi. Sav novac koji se na taj način zaradi ide u budžetska sredstva koja se troše za potrebe Zavoda. Kad se bude završio posao oko kornišona, otpočeće uzgoj paprika.

KPZ ima 800 hektara obradivog zemljišta, od čega je 6,5 hektara pod voćem. Pored toga bave se uzgojem svinja, kojih ima oko 800, zatim, tu je i 250 grla stoke, od čega su 100 muzne krave koje dnevno daju i do 2.000 litara mleka. Čitavu količinu otkupljuje „Imlek“. Posebno mesto rezervisano je za ergelu, koja ima 38 konja, među kojima su i tri ponija. Uz ergelu nedavno je osnovana i škola jahanja.

U ovoj ustanovi osuđenici mogu da se obuče da budu i varioci, bravari, stolari, strugari, tapetari, imaju mogućnost da se obuče i u štampariji. Sa 20 preduzeća potpisan je ugovor o poslovnoj saradnji i kod kojih pojedini osuđenici rade. Nakon što odsluže kaznu, neki od njih tamo dobijaju stalni posao.

Pored svega, KPZ je inicirao održavanje Sajma domaće poljoprivredne mehanizacije, koji će biti održan 2. i 3. septembra. Od tog dana, na platou preko puta zgrade zatvora biće stalna izložbena postavka, gde će svi zainteresovani moći da isprobaju i kupe mehanizaciju koja se pravi u ovom Zavodu.

Na Sajmu će biti popusti i do 15 odsto na naše proizvode – kaže Aleksandar Alimpić. – Mi proizvodimo više vrsta prikolica, kao i srednje tešku i tešku drljaču. Bazirali smo se na onu mehanizaciju koja je neophodna za ovo naše područje. U ovoj godini već smo prodali 126 prikolica, od toga najviše su kupili Mađari. Cene su više nego povoljne.

 

Izvor:  http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:682755-Nasi-osudjenici-Nemcima-prodaju-krastavcice

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here