Nastavlja se arheološko iskopavanje na lokalitetu „Glac“

0
1319

Već drugu godinu teku radovi na arheološkim istraživanjima na lokalitetu Glac u kojim pored Muzeja Srema učestvuju i eminentni stručnjaci iz Australije predvođeni profesorom dr Ričardom Majlsom kao i Arheološki institut iz Beograda.

Pored ovih arheoloških istraživanja planirane su i radionice u kojima će učestvovati gimnazijalci iz Mitrovačke gimnazije ali i iz Sidneja, sa ciljem približavanj kulturnog nasleđa i upoznavanja omladine sa turističkim potencijalima Grada Sremska Mitrovica.

Protekle sedmice potpisan je i sporazum o saradnji Muzeja Srema i drugih subjekata koji učestvuju u projektu Glac. Po rečima Saše Bugadžije, direktora Muzeja, cilj sporazuma je da se produže zajedničke kulturne veze i podstakne razmena naučnih iskustava, materijala i drugih naučnih aktivnosti.

U okviru ove saradnje predviđeno je i dugogodišnje istraživanje kasnoantičke vile na nalazištu „Glac”. Predviđeno je osnivanje centra koji bi kao zadatak imao istraživanje i predstavljanje arheološkog nalazišta, kao i omogućavanje mladim istraživačima da korišćenjem najsavremenijih metoda proučavaju antičko nasleđe.

„Tokom poslednjih godinu dana bilo je puno događaja vezanih za ovaj projekat, postavljen je sajt, napravljen je koncept edukativnog programa koji će početi odmah u julu u Sremskoj Mitrovici, tako da nisu samo arheološka iskopavanja ono što je namenjeno ovom projektu, nego je projekat koncipiran da obuhvati i komunikaciju sa lokalnom zajednicom. Novi rezultati su otkrića ranije faze kasnoantičke vile, na tom prostoru smo otkrili i fazu iz I i II veka, dalje znamo da je naseljavanje na tom prostoru počelo i ranije, tako da se istraživanja usmeravaju i ka onome što prethodi podizanju ove vile koja je vidljiva. Svi građani Mitrovice i svi zainteresovani imaće priliku da vide ovu vilu 30. juna kada je open day,” rekao je dr Stefan Pop Lazić naučni saradnik Arheološkog instituta iz Beograda i korukovodilac Projekta „Glac”.

Nalazište je udaljeno oko četiri kilometra od nekadašnjeg Sirmijuma. U spisima o rimskim vladarima koji se najčešće pripisuju Aureliju Viktoru navodi se da je car Maksimijan podigao palatu nedaleko od Sirmijuma, gde su njegovi roditelji živeli i radili kao nadničari. Na tragu ovog podatka i otkrićem luksuznih vrsta kamena na lokalitetu Glac, arheolozi su došli do pretpostavke da se upravo na ovom mestu nalazila palata cara Maksimijana Herkulija.

Krajem XIX veka na imanju Petra Glaca (Peter Glatz), po kojem nalazište i dobija ime, pronađeni su ostaci nekoliko građevina. Iskopavanjima koja su kasnije usledila otkriveni su mozaici i zidni ukrasi na činjeni od skupocenih vrsta kamena. Geofizičkom metodom 2014. godine je utvrđeno da se ostaci antičke arhitekture prostiru na površini od čak četiri hektara.

U okviru Projekta „Glac” biće održan obrazovni program za zainteresovane đake Gimnazije u Sremskoj Mitrovici od ponedeljka, 2. jula do petka 6. jula. Program organizuje i vodi dr Alan Dern, koordinator za obrazovanje i saradnju sa lokalnom zajednicom Projekta „Glac” i profesor Sidnejske gimnazije (Sydney Grammar School), sa preko 20 godina iskustva uobrazovanju. Stručnjaci iz Australije i Srbije doprineče različitim radionicama tokom ovog jednonedeljnog programa.

Tema obrazovnog programa 2018. godine je „Sirmijum: Prošlost i budućnost”.

(S. P.)

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here