NEDIMOVIĆ: Ove godine oživećemo i mesnu industriju „Srem“ iz Šida

0
1228

Nekadašnji gigant u oblasti industrije mesa “Srem“ iz Šida, koji već 17 godina ne radi, uskoro bi mogao da pokrene proizvodnju, i značajno oživi privredu u ovom delu pograničnog područja.

Zainteresovanost za ovu klanicu iskazao je jedan srpsko-mađarski konzorcijum, koji bi uložio oko 1,6 miliona evra, a prerada goveđeg mesa izvozila bi se za Tursku.

Stečajni postupak u ‘‘Sremu“ iz Šida, koji traje sedam godina, mogao bi da bude okončan već u sredu, kada će biti oglašena prodaja ove industrije mesa. U ponudi su hladnjača, klanica, a kupac je u obavezi da zaposli najmanje 100 radnika.

Očekujem da ćemo uspeti da oživimo još jednu industriju mesa na području Srema, koja će veoma značiti ne samo za ovaj region, već i za celu Srbiju. U njoj bi se radila prerada goveđeg mesa, gde bi se dnevno klalo 300 do 400 goveda, što bi je svrstalo u najveću klanicu u našoj zemlji. Zahvaljujući dobrom sporazumom sa Turskom, i prijateljskim odnosima našeg predsednika Aleksandra Vučića i turskog Redžepa Erdogana, budući investitor će moći da izvozi govedinu u ovu zemlju – kaže Branislav Nedimović ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva za naš portal.

Ministar Nedimović, dodaje da Vlada Srbije ulaže velike napore, kako bi se aktivirali nekadašnji giganti, koji su bili motor razvoja, ne samo ovog područja već i šire.

Srpski konzorcijum koji je zainteresovan za kupovinu ove klanice, čine ga industrija mesa “Agopapuk“, iz Kukujevaca i mesna industrija “Đurđević“ iz Subotišta, koje su svrstane u lidere mesne proizvodnje na području Srema.

Na naše pitanje da li će u sredu kupiti industriju mesa u Šidu, Milenko Đurđević, vlasnik klanice “Đurđević“, nije ni potvrdio, ali ni demantovao ovu informaciju.

Industrija mesa“ Srem“, nekada je zapošljavala oko 1.700 radnika. Od nekada prepoznatljivog imena i brenda ostalo je samo sećanje bivših radnika i Šiđana da se okonča dugogodišnja agonija. Istu sudbinu nekada je delio i sremskomitrovački “Mitros“, koji se podigao na noge, otkada ga je kupila Austrijska kompanija “Girlinger“.

(Smiljka Kostić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here