Dobro došli na Sremskomitrovački portal
logo


Iako je postalo uobičajeno da se, u toku predizbornih kampanji, za buduće funkcije otima ne birajući sredstva, nakon izbora i naimenovanja na odgovorne funkcije većina novopostavljenih funkcionera nema nikakvu ideju kako bi rešavali probleme koji su pred njih postavljeni.


Sela koja pripadaju mitrovačkoj opštini, u tom pogledu, ni malo ne zaostaju za nerešenim gradskim problemima.

Sprečavanje nesavesnog odlaganja smeća od strane žitelja tih sela nisu u stanju da reše članovi saveta Mesnih zajednica. Sav njihov društveni aktivizam je, u tom smislu, završen, nakon prebrojavanja izbornih rezultata i tokom trajanja mandata, sve se mahom svodi na regulisanje raznih ličnih interesa.

IMG_20160711_195623Kako kaže Siniša Savić, žitelj Noćaja, zahvaljujući neradu nadležnih službi, doveden je u situaciju da više ne može ni da dođe do svoje njive, jer je tzv. letnji put do nje, zakrčen životinjskim i stajskim otpadom.

On se, doduše, žalio nadležnim službama, Savetu lokalne mesne zajednice, kao i inspekciji, ali svi problem prebaciju na onog drugog.

Savić kaže da njegova porodica živi od te njive, ali da to nikog od onih koji bi morali da reše problem – ne interesuje.

Oni redovno dobijaju svoje budžetske plate, a ja se pitam čime da prehranim porodicu, ako zbog njihove nezainteresovanosti da rade posao za koji su više nego dobro plaćeni, ne budem mogao da obrađujem njivu.“- ogorčen je Siniša.

Načelnik nadležne gradske uprave Vlada Nastović izjavio je da je, u konkretnom slučaju, rešenje o uklanjanju smeća isporučeno noćajskoj mesnoj zajednici, dok predsednik seoskog saveta Goran Jović navodi da ništa nije dobio, iako je na rešenju overeno da je istu primio.

Dok se između dva nivoa vlasti nastavlja igra gluvih telefona, za ceo slučaj se zainteresovao i mitrovački odbor Zelene stranke, čija predsednica Sanja Krstić na tu temu kaže:

-“Čak i da stavimo na stranu ne brigu odredjenih institucija o problemima, racunica je jednostavna:

IMG_20160711_200033Nekontrolisano odlaganje predstavlja veliki problem u pogledu štetnog uticaja, koji se manifestuje u vidu zagađenja vode, vazduha i zemlje, što veoma opasno ugrožava zdravlje ljudi, pogotovo onih koji rade na takvim mestima. Ogromne gomile raspadajućih otpadaka predstavljaju odlično skrovište, izvor hrane i mogućnost za biološko razmnožavanje pticama, pacovima i drugim glodarima. Svi oni povremeno napuštaju deponije i opet se vraćaju. Na taj način postaju kliconoše koje raznose zarazne viruse i klice po široj okolini.”

-“Otvoreno fermentiranje i raspadanje ostataka hrane pomešanih sa ostalim otpadom, stvara ne samo neprijatan miris koji se širi po okolini, nego predstavlja idealne uslove za brzo širenje raznovrsnih zaraznih i patogenih klica i virusa. Pored ranije spomenutih životinja, klice i viruse mogu raznositi sa deponija i sami ljudi koji tu bacuju otpad ili deca koja se igraju. Moram napomenuti da voda nekontrolisano prolazi kroz otpatke i odnose ih neometano u okolinu. Ovo predstavlja latentnu opasnost zaraze voda, koja se nikako ne treba podcjenjivati. Pored higijensko-epidemioloških problema uvek je prisutan i estetski problem, kojeg deponija stvara svojim izgledom i neugodnim mirisom.Moramo napomenuti i ekonomske štete koje nastaju u okolini.”- rekla je o ovom problemu Sanja Krstić, predsednica Gradskog odbora Zelene stranke.

(M. M.)

Ostavite komentar

*

captcha *

  1. Dragan Odgovori
    Ko ovu zenu protezira? Sta me briga sta je neko rekao, mene interesuje kako ce se ovaj ogromni problem resiti. Ceo grad nam je deponija, smeca na sve strane, oce li se grad organizovati da plati radnike i resi problem. Nece, jer je ceo budzet "nasih novaca" otisao na izbore, koje kakve plakate, bilborde, javne radove za partijske poslusnike......