NOVA PAZOVA: Peticijom traže zdravu vodu za piće!

0
373

Žitelji Nove Pazove peticijom traže nastavak izgradnje kanalizacione mreže i zamenu azbestnih cevi zbog kojih im je voda često mutna i žute boje, pa umesto iz slavina, neretko piju samo flaširanu vodu, koju kupuju u prodavnicama.

Predsednik udruženja „Pokret za opštinu Nova Pazova“ Srđan Stanković kaže da na ovaj problem bezuspešno ukazuju već dve godine, a iz lokalne samouprave poručuju da je projekat za nastavak izgradnje kanalizacije u proceduri i da predstoji zatvaranje finansijske konstrukcije. Opštinski čelnici veruju da će posao biti započet već tokom ove godine i tvrde da za to nije potrebna peticija.

Pritom, u Novoj Pazovi živi oko 20.000 ljudi, a kanalizacionom mrežom je pokriveno tek malo više od trećine teritorije.

Ovde se septičke jame prelivaju ili fekalije završavaju u otvorenim kanalima. Zato smo sakupili oko hiljadu potpisa koje ćemo predati Skupštini u Staroj Pazovi – precizira Stanković, uz napomenu da nemaju dovoljno ni vode za piće.

Tokom vikenda, kaže, kada je potrošnja najveća – kao po pravilu iz slavina im izlazi samo neupotrebljiva tečnost. Nadležni, međutim, tvrde suprotno…

To se dogodilo samo dvaput, jer je izvođač radova probušio vodovodnu cev i stvorio se mulj. Odmah po saniranju štete, instalacija je isprana i voda hlorisana, a Zavod za javno zdravlje u Sremskoj Mitrovici, koji svakodnevno kontroliše kvalitet vode, izdao je rešenje o ispravnosti – tvrdi tehnički direktor u JP „Vodovod i kanalizacija“ iz Stare Pazove Vladimir Kiković, napominjući da štetnost azbestnih cevi još nije valjano dokazana i da ih još ima i u Beogradu.

(Smiljka Kostić/foto: Facebook)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here