NOVAC NIJE PROBLEM! Na leto počinje izgradnja tunela kroz Frušku goru

0
1373

U prvoj polovini ove godine počinje dugoočekivana izgradnja drumskog tunela kroz Frušku goru u okviru saobraćajnice Ruma – Novi Sad.

Ova saobraćajnica povezaće obilaznicu oko Rume sa auto-putem kroz Novi Sad, a ključni građevinski objekat predstavljaće dvocevni tunel ispod Fruške gore dug skoro četiri kilometra. Nadležni napominju da je novac za početak izgradnje ovog kapitalnog projekta već izdvojen u budžetu, te da će do leta biti završeni svi projekti kada bi trebalo da započne i njegova izgradnja.

Ova saobraćajnica ima za cilj da saobraćajno rastereti urbanizovane površine i izmesti tranzitni saobraćaj s prostora Nacionalnog parka Fruška gora kroz tunel „Iriški venac“. Ovaj tunel će ujedno biti i najduži tunel za drumski saobraćaj u Srbiji.

Saobraćajnica je veza između koridora X i koridora IV, a po rangu to će biti vangradska saobraćajnica rezervisana za brzi motorni saobraćaj. Prema projektu, zadržaće se i postojeće saobraćajnice koje vode ka vrhu Iriški venac, tako da će vozači koji budu imali nostalgiju prema iriškoj „lakat krivini“ moći da koriste i stari put.

Kroz vizuelizaciju ovog infrastrukturnog projekta, koju je uradio Petar Dragić prema idejnom projektu Instituta za puteve iz Beograda,  vide se i svi detalji novoprojektovane saobraćajnice koja se jednim delom poklapa sa postojećim državnim putem br. 21 i sa tunelom izbija u podnožje severnog dela Fruške gore.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here