Obeležavanje proboja Sremskog fronta

0
898

Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Negovan Stanković predvodiće danas državnu ceremoniju povodom obeležavanja 73. godišnjice od proboja Sremskog fronta u Adaševcima kod Šida. 

Ceremonija obeležavanja održaće se u okviru Spomen-kompleksa „Sremski front“, a nakon polaganja venaca i odavanja državnih i vojnih počasti predviđen je i prigodan umetnički program.

Ceremoniji će pored predstavnika Vlade i Vojske Srbije, prisustvovati veliki broj preživelih učesnika ove velike bitke, diplomatski predstavnici zemalja čije su trupe učestvovale u borbama na Sremskom frontu, predstavnici opštine Šid kao udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i građani.

Punih stotinu sedamdeset pet dana, od 21. oktobra 1944. do 12. aprila 1945. godine vođena je bitka u kojoj je sa obe strane učestvovalo oko dve stotine pedeset hiljada vojnika. Uz jedinice Jugoslovenske Armije, učestvovale su i trupe Crvene i bugarske Narodne armije, kao i Brigada Italija.

U teškim i krvavim borbama, na snegu i vetru, poginulo je oko trinaest i po hiljada jugoslovenskih vojnika, uglavnom mladića iz Srbije i Crne Gore, hiljadu sto pripadnika Crvene Armije, šest stotina trideset pripadnika bugarske Narodne Armije i stotinu šezdeset tri Italijana iz sastava jugoslovenskih jedinica.

Na strani neprijatelja, poginulo je oko trideset hiljada vojnika. Važno je naglasiti da je proboj Sremskog fronta označio i okončanje Drugog svetskog rata na teritoriji Republike Srbije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here