Obeležavanje Svetskog dana prve pomoći

0
495

Danas će mitrovačka organizacija Crvenog krsta, u periodu od 10 do 13 časova, na trgu Ćire Milekića, nizom aktivnosti obeležiti Svetski dan prve pomoći.

Planirano je da se Svetski dan prve pomoći Crveni krst Sremska Mitrovica ove godine obeležiti u partnerskoj saradnji sa: Vatrogasno spasilačkom jedinicom, Policijskom upravom, Domom zdravlja i Medicinskom školom “Draginja Nikšić“, i to izvođenjem VELIKE SIMULATIVNE VEŽBE.

Programom je predviđeno:
– Postavljanje poligona na Trgu „Ćire Milekić“
– Podela propagandnog materijala
– Prezentacija KPR na lutkama i AED aparata
– Realistički prikaz povreda stanja i oboljenja
– Zbrinjavanje određenih povrda stanja i oboljenja
– Simulativna vežba „Saobraćajna nesreća“ koju će biti uključena ekipa prve pomoći Crvenog krsta, Vatrogasno spasilačka jedinica, Policijska uprava i Hitna pomoć Doma zdravlja.

Crveni krst i Medicinska škola „Draginja Nikšić“ ovom aktivnošću prezentovaće znanje i veštine mladih u pružanju prve pomoći, a u saradnji sa Vatrogasno spasilačkom jedinicom, Hitnom pomoći Doma zdravlja, Policijskom upravom biće prikazan rad stučnih službi kao i važnost njihove saradnje u zbrinjavanju povređenih i obolelih.

Po rečima Tatjane Jovančević, sekretara mitrovačkog Crvenog krsta: „Cilj Crvenog krsta u oblasti prve pomoći je smanjenje posledica nesreće u smislu spasavanja života i smanjenja posledica povređivanja kao i brige o ljudima u lokalnoj zajednici zarad očuvanja zdravlja, smanjenja broja nesreća i povređivanja. Crveni krst ima za cilj da prva pomoć bude dostupna svima u svim fazama života i da se podigne svest i značaj znanja veština pružanja prve pomoći.“

„Poznavanje prve pomoći i njena primena od strane pojednica može smanjiti posledice povređivanja i spasiti ljudski život . Nereagovanje ili neadekvatno pružanje prve pomoći može da uveća posledice ili dodatno ugrozi život i zdravlje.“ – napomenula je Tatjana Jovančević.

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here