Obnavlja se osnovna škola “Dositej Obradović“ u Irigu

0
1039

Posle 30 godina propadanja i urušavanja, konačno su započeli radovi na rekonstrukciji celokupnog objekta osnovne škole “Dositej Obradović“ u Irigu.

Za projekat sanacije sredstva je obezbedila Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade republike Srbije u iznosu od oko 150 miliona dinara, a kako se očekuje posao bi trebao da bude okončan do početka nove školske godine. Sanacija i rekonstrukcija školskog zdanja, koje je pod zaštitom spomenika kulture, posle decenijskog čekanja, krenula je od poda do plafona.

Nažalost, ali u ovaj objekat godinama nije ulagano, tačnije od 1989. godine kada je uvedena trofazna struja i menjani podovi. Sada smo krenuli od sanacije krova, pa do unutrašnjeg prostora, parketa, pvc stolarije, centralnog grejanja, zatim sledi renoviranje mokrih čvorova, menjanje vodovodnih, kanalizacionih cevi i elektro instalacije.- nabraja Sanja Nikolić direktorka ove škole.

Jedina osnovna škola u Irigu, sa područnim odeljenjima u Rivici, Neradinu, Krušedolu i Šatrincima, ima oko 450 učenika od prvog do osmog razreda.

Učenici škole, a i oni iz područnih odeljenja, koji nam od petog razreda dolaze u ovu zgradu, kao i nastavno osoblje konačno će ubuduće moći da rade u adekvatnim uslovima, bezbednoj i podsticajnoj sredini. Opšte je poznato da lepotu uočava svako oko, a na taj način budi optizimizam, i želju za rad.- kaže direktorka Sanja.

Pored postojećih 23 učionica, nakon rekonstrukcije škola će imati 26 i tri laboratorije. Zajedno sa ovim radovima, izvode se i poslovi na adaptaciji fiskulturne sale, koja se nalazi mimo objekta škole.

I na sali smo krenuli od zamene krova, oluka, menjanja prozora, postavljanja tuš kabina, sređivanja toaleta. Tako da će učenici, a i rekreativni sportisti koji je koriste, imati bolje i lepše uslove za bavljenje sportom.– naglašava Nikolićka.

Škola koja nosi ime velikog srpskog prosvetitelja, osnivača i profesora Velike škole, dobiće sasvim novi i lepši izged, a imaće i video nadzor.

Kada je Škola u Irigu dobila svoje sadašnje ime, teško je utvrditi jer je celokupna arhiva uništena tokom Drugog svetskog rata. Jedini datirani dokumenat je knjiga pripovedaka Ive Andrića iz 1936. godine na kojoj se nalazi pečat sa tekstom „Državna osnovna škola Dositeja Obradovića“.

(Smiljka Kostić)

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here