“OČEKUJEMO EPOHALNO OTKRIĆE” Arheolozi iz Australije na tragu vile RIMSKOG CARA

0
494

Pronađeni novac, podni mozaici, luksuzni mermer i kamen porfir, doneti iz udaljenih krajeva, ukazuju da se na teritoriji nekadašnjeg Sirmijuma nalazio letnjikovac cara Maksimijana Herkula.

Australijski i srpski arheolozi tek što su počeli iskopavanja na projektu „Vila rustika Glac„, a već su na pragu senzacionalnog otkrića. Sve što su do sada našli ukazuje da se na tom lokalitetu nalazio velelepan kompleks carskog letnjikovca, koji je izgradio car Maksimijan Herkul krajem trećeg i početkom četvrtog veka, kada je Sirmijum bio jedna od prestonica Rimskog carstva.

 – Radimo sistematska arheološka istraživanja kasnoantičke vile Glac. Prve pomene o lokalitetu nalazimo kod arheologa Ignjata Junga s kraja 19. veka, kada su otkriveni ostaci velike vile i mozaici. Istraživanja su nastavljena 1994. godine u manjem obimu, a ove godine zajedničkim projektom Arheološkog instituta u Beogradu i Univeziteta u Sidneju počinju prva obimna istraživanja – objašnjava dr Stefan Pop-Lazić, naučni saradnik Arheološkog instituta u Beogradu.

Radovi na lokalitetu započeli su dolaskom australijske jedanaestočlane ekipe u Sremsku Mitrovicu krajem juna, dok su prethodno mitrovački arheolozi sa radnicima obavili sve pripremne radnje u vezi sa sređivanjem lokaliteta i radnog kampa u šumi, na imanju Glac Poljoprivrednog dobra „Mitrosrem“.

Mada se za novootkriveni lokalitet u 19. veku najpre pretpostavljalo da je vila bogatog Rimljanina, kasnijim istraživanjima stručnjaci su došli do hipoteze da se radi o letnjikovcu nekog od rimskih careva rođenih u Sirmijumu ili njegovoj okolini.

U sačuvanim istorijskim izvorima navodi se da je baš rimski car Maksimijan Herkulije u blizini Sirmijuma, na mestu gde su njegovi roditelji radili kao nadničari, podigao ogroman letnjikovac.

Ovo je tek početak ovogodišnjih istraživanja, a već smo došli do značajnih otkrića. Dimenzije vile, kompleksa sastavljenog od više građevina, jesu, kako smo zaključili, 300 puta 400 metara, daleko veće nego što se pretpostavljalo. Otkrili smo podne mozaike, brojne nalaze luksuznog mermera, carskog porfira iz Egipta, sa Peloponeza i Italije, kao i novac koji ukazuje da je vila i nakon četvrtog veka bila u upotrebi – kaže Pop-Lazić, najavljujući 3D prezentaciju antičkog objekta, koju će nakon istraživanja uraditi naši i australijanski stručnjaci.

Glac je ovih dana u žiži interesovanja, a na lokalitetu sve vrvi od kopača, arheologa i njihovih kolega iz susednih zemalja koji dolaze da obiđu radove.

Australijska ekipa u Mitrovici ostaje dve nedelje, dok će domaći arheolozi na lokalitetu raditi mesec dana.

Oduševljen sam što sam ovde, Sirmijum je san svakog arheologa i izuzetno mesto za rad. Nakon završetka istraživanja u Africi okrenuo sam se Balkanu i Srbiji, a ovde već prvi nalazi ukazuju da se radi o velikom otkriću. Nosim lepe utiske iz Mitrovice, imamo veliku podršku vaših građana, koji su ponosni na bogatu i dugu istoriju svog grada. Očekujem da će nakon završetka istraživanja ovo biti epohalno otkriće koje će biti prezentovano svetskoj javnosti na najbolji mogući način – uverava koordinator projekta prof. dr Ričard Majls sa Univerziteta u Sidneju, gde predaje rimsku arheologiju.

Zajednički arheološki projekat „Vila rustika Glac“ realizuje se do 21. jula, a novac za njega dali su Univerzitet u Sidneju, 25.000 evra, i naše Ministarstvo kulutre, 1,07 miliona dinara. Za sledeću godinu najavljena su još obimnija istraživanja, a pored arheologa očekuje se da dođe veći broj studenata iz Australije, Beograda i Novog Sada. Istraživanja lokaliteta trajaće pet godina, a pored domaćih i australijskih kasnije će se uključiti i stručnjaci iz Nemačke i Velike Britanije.

 

izvor: Blic

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here