Od danas do nedelje: „Sirmijum – grad legendi“

0
1719

Danas počinje trodnevna manifestacija „Carski Sirmijum, grad legendi“.

Ovaj kulturno-zabavni događaj, koji će se održati na dve lokacije u gradu – Žitnom trgu i Gradskom parku, probudiće legende drevnog carskog grada, a posetioci će kroz različite sadržaje, biti vraćeni u daleku prošlost Sirmijuma, jedne od četiri prestonice Rimskog carstva.

Biće to drugi po redu Festival koji organizujemo. Gosti će imati priliku da se upoznaju sa običajima, starim zanatima iz tog perioda, čuće i legendu o Maksimilijanu Herkuliju, ali i da se informišu o velikom arheološkom lokalitetu Glac. Veliku znatiželju budi kako su nekada Rimljani kovali novac, što ćemo i pokazati – kaže Svetlana Sabo, direktorka Turističke organizacije Sremske Mitrovice.

U okviru ovog festivala održaće se i najstarija manifestacija u ovom gradu. Reč je o Festivalu besedništva, koji je zakazan za 1. septembar, sa početkom od 20 časova, na kojem će u muzičkom delu nastupiti Lena Kovačević.

U toku sva tri dana biće organizovane besplatne „Carske sirmijumske rute„, na kojima će turisti upoznati pet arheoloških lokaliteta u gradskom jezgru, a kroz scenske prikaze i priču vodiča, doživeti Sirmijum na nov i poseban način.

(S. Kostić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here