Dobro došli na Sremskomitrovački portal
logo


ŠID: Mada su se Kukujevčani ustupanjem pašnjaka s dve deponije firmi „Agropapuk” rešili problema koji ih je decenijama pritiskao, pitanje kako je ova klanica koja zapošljava nekoliko stotina meštana šidske opštine, došla do zemljišta i dalje je otvoreno. Naime, već duže vreme od lokalne samouprave javnost traži da se razjasni da li su ribnjaci firme „Agropapuk” legalni ili ne.

Predsednik opštine Šid Nikola Vasić na konferenciji za štampu objašnjava da se stvorila fama među građanima da je „bilo nekih nezakonitih radnji koje je preduzimala lokalna samouprava, a koje se tiču davanja u zakup zemljišta za izgradnju ribnjaka u Kukujevcima”.

Opštinski pravobranilac Milan Filipović pojašnjava da je reč o zemljištu koje se vodi kao pašnjak pete klase, čiji je vlasnik Republika Srbija, a korisnik Mesna zajednica Kukujevci.

– Savet MZ Kukujevci u novembru 2013. godine doneo je odluku da se to zemljište ustupi „Agropapuku”. Opštinsko veće je nakon toga donelo zaključak da se načelno slaže sa realizacijom te investicije, ali se Opština nije saglasila da dođe do ustupanja, jer to ne bi ni mogla, pošto nije ni vlasnik ni korisnik tog zemljišta. Nakon toga, u aprilu prošle godine sklopljen je ugovor o zakupu zemljišta između MZ Kukujevci i preduzeća „Agropapuk”. U avgustu prošle godine stigao je dopis od Uprave za poljoprivredno zemljište u kojem se kaže da se oni protive tom ugovoru, s obzirom na to da Mesna zajednica nije vlasnik navedenog zemljišta, te nije ni ovlašćena da zaključuje takvu vrstu ugovora pošto ne može da raspolaže državnom imovinom – objasnio je Filipović.

Gradnjom tog ribnjaka klanica je rešila problem otpadnih voda, uklonila deponiju smeća i uredila zapušten prostor u sred sela i niko ne spori ni danas da je ribnjak koristan, ali ostaje pitanje kako je državni pašnjak pretvoren u privatni ribnjak.

Sam opštinski pravobranilac priznaje da je na spornom zemljištu vidljiva investicija, ali tvrdi da nije posao opštine da reaguje već inspekcije rada.

– Građenje bez građevinske dozvole je krivično delo, a ko otkriva krivično delo nego policija. Policija bi trebalo da se uključi u tu priču, zatim građevinski inspektori koji bi morali da izađu na lice mesta i utvrde da li je tamo nešto sagrađeno ili nije. Ima načina i mehanizama, a da li su oni nešto radili po tom pitanju ne znam. Ne postoji odgovornost opštine Šid, a ostali neka rade svoj posao – zaključio je Filipović.

Predsednik Saveta Mesne zajednice Kukujevci Miroslav Stojčević kaže za „Dnevnik” da je reč o zljmištu koje se vodi kao peta klasa i na kojem su bile dve deponije.

– Mi smo te deponije godinama čistili i jedva smo dočekali da se pojavi neko ko ima rešenje za njih. Znamo da kao MZ nemamo pravo prodaje ničega pa ni deponije i da to može da čini samo država. Nama se „Agropapuk” obratio dobronamerno pismom namere, a mi smo doneli odluku da te rupčage ustupimo njemu, ali da sve pravno-tehničke poslove odradi lokalna samouprava Šid – kaže Stojčević.

On pretpostavlja da je „Agropapuk” dobio saglasnost lokalne samouprave i da je tek potom ušao u čišćenje deponije i investiciju.

– Njemu je sigurno neko obećao da će se u isto vreme raditi na pravnoj regulativi kako bi njegovi poslovi bili legalni. On je krenuo da radi, a ja nisam taj koji može da ga spreči jer postoje službe čiji je to posao. Mi smo rešavali problem „ekološke bombe” u centru sela, a sada neko skida ljagu sa sebe i okrivljuje mene. Rekao sam im da ja nisam merodavan da potpišem za državno zemljišta i da čak i da to učinim da to nije važeće, a za ostalo ne znam – kategoričan je Stojčević.

U više navrata pokušali smo da stupimo u kontakt sa vlasnikom klanice „Agropapuk” Bratislavom Bogatićem, ali nam to nije pošlo za rukom i pored obećanja da će se javiti. Tako smo ostali uskraćeni za odgovor da li zaista postoji legalan ugovor o zakupu zemljišta u Kukujevcima i kako je podigao ribnjak uz klanicu, o čijem početku rada je „Dnevnik” informisao čitaose prošlog maja. Kako je tada izjavio Bogatić, odobrenju Opštinskog veća Šida i MZ Kukujevci, tokom tri meseca na ledini od četiri hektara utemeljila ribnjak, kako bi ribarsku tehnologiju iskoristili u održivom razvoju klanice. Bogatić je tada izjavio da je u projekat uložio 200.000 evra, a da će na ribnjaku u smenama raditi deset radnika.

Opština dala „načelnu saglasnost”

– Reč je o tome da Opština Šid nije vlasnik pomenutog pašnjaka, te da zbog toga ne može da snosi nikakvu odgovornost u vezi s tim. Opštinsko veće je dalo načelnu saglasnost za taj ugovor, jer uvek podržava ideje potencijalnih investora, a onaj ko je sklapao ugovor imao je odgovornost i trebao je da zna kako se taj postupak sprovodi – rekao je predsednik opštine Šid Nikola Vasić.

Izvor: dnevnik.rs

Ostavite komentar

*

captcha *