ODGOVOR TOPLIFIKACIJA NA PRIMEDBE POTROŠAČA: Vreme rasipanja prohujalo sa vihorom

3
821

U nameri da građanima Sremske Mitrovice razjasni sve nesporazume vezane za cenu grejanja u stanovima, najuže rukovodstvo JKP „Toplifikacije“ na čelu sa direktorom Slavkom Sladojevićem, ugostilo je novinare Sremskomitrovačkog portala Milana Milivojevića i Narcisu Božić. Tom prilikom odgovoreno je na sva pitanja koja su, tokom poslednjih meseci, izazivala veliko nezadovoljstvo Mitrovčana.

sladojevic2Prvo od tih pitanja ticalo se prevelikog broja radnika zaposlenih u ovom preduzeću, o čemu direktor Sladojević kaže:

„Ukupno zaposlenih radnika je 38 i taj broj je ispod evropskih standarda za preduzeća iz ove branše. Naime, u razvijenim evropskim državama norma je najviše 0,7 radnika megavatu instalisane snage. Ako se uzme u obzir da Toplifikacije proizvedu 55 megavata onda bi gornja granica zaposlenih radnika bila 38,5.

S druge strane, svako smanjenje radnika, od trenutnog broja, doveo bi do toga da sistem ne bi mogao da funkcioniše na ovom nivou i ne bi odgovorio postavljenim radnim zadacima.“

Zamerke postoje i na prevelike plate, naročito u odnosu na zaposlene u privatnim firmama, bila je druga tema na koju smo tražili razjašnjenje. Sladojević je odgovorio:

„S obzirom na poslovanje pod pritiskom, na odgovornost i poseban režim rada, na uslove rada koji često prelaze liniju opasnosti po život, plate u Toplifikacijama se ne mogu upoređivati sa zaposlenim u drugim preduzećima koja nisu u istoj branši. Nije isto, priznaćete, čistiti lišće na ulici ili naplaćivati parking i radi sa kotlom visokog pritiska.

Ne treba zaboraviti da su naši radnici veoma obrazovani i stručni, nema niti jednog ispod KV stručne spreme, što samo po sebi povećava cenu njihovog rada. Takođe, za razliku od mnogih privatnih firmi, u Toplifikacijama nema tajnih isplata, svaki dinar se prikazuje državi i plaća na njega porez i doprinos.

U poređenju sa drugim firmama iz energetske struke, radnici Toplifikacija su među najslabije plaćenima.“

topifikacije1Da li je logično da javno preduzeće ostvaruje toliko velike dobitke? Prošle godine oni su iznosili oko 60 miliona dinara. Zar je vaša poslovna politika ostvarivanje profita preko leđa građana?

SLADOJEVIĆ:

„Taj prihod je, najvećim delom, ostvaren naplatom spornih potraživanja iz prethodnog perioda, pre svega oko 32 miliona prihodovano je realizacijom potraživanja od hotela Sirmijum.

Pored toga, prošla sezona je bila izuzetno topla, pa je i to uticalo na prihod. Da je sve to tačno, govori i podatak da je za prvih šest meseci ove godine bilans jednak nuli. Dakle, nije nam namera da zarađujemo na građanima, već smo realizovali neka dugovanja iz prethodnog perioda, pa se to iskazalo na ukupni bilans.“

Da li je, ipak, cena grejanja, prevelika?

SLADOJEVIĆ:

„Cena po kvadratnom metru u Mitrovici je 89,63 dinara dok je cena u Beogradu 108 dinara, u Novom Sadu 98 dinara, a u susednoj Rumi čak 107 dinara. To, samo po sebi, dovoljno govori.

To smo ostvarili dobrom organizacijom rada, pa su mali gubici na mreži.

Nemamo kreditnu zaduženost, ali zato odlično sarađujemo sa lokalnom samoupravom što doprinosi boljem rukovođenju preduzećem.“

toplifikacije2Neki sada opozicioni lideri, poput izvesnog Prodanovića, koji je svojevremeno vršio vlast u gradu, hvale se da u njihovom mandatu nije menjana cena grejanja, dok je nakon njega ona korigovana više puta?

SLADOJEVIĆ:

„Problem koji je Toplifikacijama napravio Prodanovićev tadašnji direktor Artukov, ne povećavajući cenu čak ni kada je takva politika bila ekonomski pogrešna, gotovo je urušio ovo preduzeće. Gubici iz tog perioda morali su biti peglani češćim povećanjem cena, da bi Toplifikacije stale na zdrave noge.

Da budem precizan, gubici stvoreni za vreme dok je Prodanović vodio opštinsku vladu bili su na nivou od 66 procenata ukupnih prihoda. To jasno ukazuje na njegovu lažnu zabrinutost, sada kad je u opoziciji.“

Kako objašnjavate neustavni problem prolaska vaših cevi kroz stanove građana koji su u njihovom vlasništvu?

SLADOJEVIĆ:

„Prvo, da razjasnimo, sve je to po Ustavu. Ko god je u Srbiji, po tom osnovu, tužio, izgubio je spor, što se lako može proveriti.

Zatim, treba poći od toga da se svaka zgrada posmatra kao celina, a cevi za grejanje i ostala infrastruktura kao što su kablovi za struju ili cevi za vodovod i kanalizaciju su teret koji je svaki vlasnik stana prihvatio sa otkupom svoje stambene jedinice.

Vlasništvo Toplifikacija je do podstanice, ostalo je u vlasništvu građana.“

sladojevic1Ipak, smatrate da su građani dužni da plaćaju tzv. indirektno grejanje. Da li je to, uopšte, fer?

SLADOJEVIĆ:

„Da, naravno. Indirektno grejanje nastaje odlivom toplote iz susednih stanova. Preporuka pokrajinskog ombudsmana je da se indirektno grejanje naplaćuje 30 procenata, dok smo mi doneli odluku da u Mitrovici to ne prelazi 20 %.“

Dobro, ali zbog čega su građani dužni da plaćaju i takozvani fiksni deo?

SLADOJEVIĆ:

„U tom pogledu, da napomenem da je nadležno Ministarstvo donelo odluku da se računi moraju deliti na fiksni i varijabilni deo, isto kao i računi za električnu energiju, telefon i slično. Mi tu odluku moramo poštovati. Fiksni deo postoji zbog obaveza koje preduzeće ima bez obzira na jačinu zime, a odnose se na remontne radnje, poprevke i slično.

Varijabilni deo računa, po odluci Republike, mora se izračunavati kalorimetrima i oni su urađeni u svim našim podstanicama, a sada, na naš teret, da bi izašli u susret potrošačima, kalorimetre radimo i na samim ulazima u sve zgrade. To se finansira iz naše dobiti.

Koliko je naplata po potrošnji, u odnosu na naplatu po kvadratu, isplativija za potrošače, svedoči i činjenica da bi njihovi računi, da se na ovaj način izračunavalo i prethodne zime koja je bila među najtoplijima, bili manji nego što su sada.

I u budućnosti će biti manji, ali potrošači moraju da shvate da su stanovi njihova svojina, te da su dužni da se na taj način i ophode prema njoj. To podrazumeva štednju energije, izolaciju zidova, vodjenje računa da li prozori dihtuju i ostalo.

Vreme rasipanja je završeno.“

 

Razgovor vodio: M. Milivojević

3 COMMENTS

 1. Divan text, divan sagovornik, a nase su kuce od cokolade, prozori su od marmelade…i kao najbitnije-TAMO SVAKO RADI ONO STA HOCE!!!

 2. 1. „stanovi njihova svojina, te da su dužni da se na taj način i ophode prema njoj“ rece direktor i ustavni sud
  Pa zar kroz tudju svojinu da transportuje toplotnu energiju i to jos da naplacuje.Ja u mojoj svojini mogu da radim sta hocu to znaci da mogu i da trazim da se cevi sklone ili da naplacujem prolaz cevi kroz MOJU svojinu. Tj stan.

  2. Sta cine Fiksni troskovi ? I koliko procenata od naplacenog ide ? NA ice i pice (reprezentacija) i ko zna nasta jos. Pretplatu na „politikin zabavnik“(strucnas literatura ) itd…
  3. Kad vi odvrnete grejanje za Novu Godinu iako je napolju 10 stepeni pa nas grejete 24 h i tako 4 dana, a mi moramo da pootvaramo prozore da dodjemo do daha ko to placa ?
  Znaci Vi nas grejete koliko ocete, a mi cemo sve to da platimo.
  Salu na stranu Moramo biti upoznati sa svim ptroskovima i svakim dinarom gde odlazi . Planovima grejanja da se ne desi Vi grejete i kad treba i kad ne treba . KO sto nam gradsko osvetljenje sija vise danju nego nocu. (A i to neko placa sto sijea bezveze)
  Ja moram imati sigurnost da ako prosecna temperatura u januaru iznosi 5 stepeni vise od proseka ne mogu dobiti isti racun jer neko greje od 5 do 22 po automatizmu. Bilo toplo bilo ladno. … nastavice se

 3. Ja bih malo prokomentarisao ovog direktora I njegov rad kad vec nisu novinari.Krenuo bih po njegovum odgovorima redom da vidimo dali je bas to tako kao sto on maze.Sto se tice zaposlenih tu se drzi EU standards I vise nigde mada je itu vise novozaposlenih neradnika nego pravih kV radnika I majstora.
  Plate pa bas nemorate toliko ponizavati ljude koji posteno ciste ovaj grad celu godinu za razliku od vas koji jedva odradite I grejnu sezonu I to za debele pare cele godine.
  Dobit za dve godine je ppreko100 millions dinara a sad kad je ko uplatio dug manje je bit no.A vi sto dozvolite privatnoj firmi Sirmijumu da napravi toliki dug treba da vas je sramota I neko treba da odgovara zbog toga.Gradjanima se odmah kacite na platu I penziju za sicu.
  Cena grejanja odmah laz jer je nasa cena bez malo 100 dinara.Nabroja on najskuplje gradove u Srbiji I ostade ziv Svega nekoliko gradova je skuplje od nas.Kako nije rekao da gradovi placaju 70 dinara.Mi smo dve godine bili najskuplji u Srbiji ito je zaboravio.Daljinsko grejanje trebalo bi da bude naj jeftinije grejanje a kod nas je ubedljivo naj skuplje .
  Indirektno grejanje ja u prizemlju komsije se iskljucile I ko mene sad indirektno greje.
  A MOGLI SMO SE DICI I PROTEST kao nislije njima su skinuli cenu.OVI SAMI NECE.Zamolio bih urednika portala ako je moguce da nam da prostora za organizovanje Ili da nas organizuje .Ali I za ovo veliko my hvala.NASTAVICE SE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here