Održan DAN OTVORENIH VRATA u prihvatilištu za pse

1
1138

Dan otvorenih vrata u prohvatilištu za pse koji funkcioniše u okviru Kazneno – popravnog zavoda održan je proteklog vikenda pod geslom: „Ne kupuj – usvoji“.

Cilj ove manifestacije bio je zasnovan na udomljavanju napuštenih pasa, što je još jedan korak ka rešavanju problema napuštenih pasa kojih je u prihvatilištu oko 250.

Tokom Dana otvorenih vrata bili su prisutni i predstavnici Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja koji prate proces resocijalizacije osudjenih lica sa psima i konjima.

Gradonačelnik Vladimir Sanader istakao je da se na ovaj način „promoviše udomljavanje životinja koje su uhvaćene na ulici, koje su smeštene u prihvatilište za napuštene životinje i veterinarski tretirane.“

„Naredna solucija je da se oni čipuju i ako se utvrdi da nisu agresivni budu vraćeni u one sredine gde su i uhvaćeni. To je naša strategija i videćemo kako će to da funkcioniše, za sada nemamo preveliki broj napuštenih pasa na ulicama, što je posledica izgradnje ovakvog prihvatilišta. Sada idemo u drugu i treću fazu koje su još bitnije, a to su udomljavanje i resocijalizacija tih pasa.”– objasnio je Sanader.

Aleksandar Alimpić, upravnik Kazneno – popravnog zavoda ne krije zadovoljstvo akcijom:

Svi građani imaju priliku da vide šta znači raditi u prihvatilištu, kako se radi obuka sa psima. Videli ste da su psi sa kojima radimo socijalizovani i naučeni elementarnim komandama poslušnosti što je i prioritet kad je reč o udomljavanju pasa jer je to naš zadatak. Mi radimo i projekat resocijalizacije osuđenika uz pomoć pasa, imamo dve osuđeničke grupe, po sedam u svakoj grupi u kojima se sprovodi taj program. Program traje šest nedelja, pa ćemo videti kakav će benefit da donese.”

Kako smo saznali, do sada je udomljeno dvadesetak pasa. Oni su odmah čipovani na vlasnika, što znači da će budući vlasnik imati odgovornost da se pažljivo ophodi prema ljubimcu.

 

Podsećamo, Prihvatilište za pse otvoreno je u Kazneno – popravnom zavodu kao rezultat saradnje Misije OSCE u Srbiji, nemačke organizacije Help, Grada Sremska Mitrovica i Kazneno – popravnog zavoda, u septembru 2017. godine. Glavni cilj jeste da se osuđenicima omogući resocijalizacija tokom odsluženja kazne, uz druženje i rad sa psima a lokalnoj samoupravi pomogne da izmesti pse lutalice sa ulica u jedan opremljen prostor koji zadovoljava sve standarde za smeštaj i boravak pasa.

(S. B.)

 

1 COMMENT

  1. Napredna i teška kategorija mitrovačke politike. Predsednik opštine vs zamenik upravnika KPZ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here