Održana akcija besplatne provere šećera u krvi

0
479

U Sremskoj Mitrovici oko pet hiljada ljudi boluje od dijabetesa pa je juče, u organizaciji lokalnog Društva za borbu protiv šećerne bolesti na centralnom gradskom trgu organizovana akcija besplatne provere nivoa šećera u krvi.

Predsednica Društva Ankica Jeftić kaže da je alarmantan podatak da u ovom gradu od dijabetesa boluje oko pet hiljada ljudi, a isto toliko ima neko preddijabetesno stanje.

Dijabetes je jedna od vodećih bolesti u svetu, pored kardiovaskularnih, a zastrašujuće je da bolest poprima pandemijski karakter.„, kaže Ankica Jeftić.

Društvo na čijem je čelu svake godine sprovodi preventivne akcije po mesnim zajednicama gde se za građane sprovode akcije besplatne provere šećera u krvi, holesterola, triglicerida i krvnog pritiska i tako proverava opšte zdravstveno stanje građana.

Jučerašnja akcija besplatne provere šećera u krvi podržana je od strane Gradske uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu kroz projekat „Zajedno u borbi protiv dijabetesa“. Cilj ovog projekta je da se preventivnim akcijama sa Domom zdravlja i Zavodom za javno zdravlje spreči nastanak bolesti.

Načelnik pomenute Gradske uprave Vojislav Mirnić rekao je da će grad i dalje podržavati akcije i projekte Društva za borbu protiv šećerne bolesti koji podižu kolektivnu svest stanovništva o zdravom načinu života i doprinose borbi protiv dijabetesa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here