Održana pokazna vežba rada osuđenika sa psima

0
400

U okviru programa resocijalizacije osuđenika pomoću pasa iz azila, u Kazneno-popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici u sredu je izvedena pokazna vežba.

Osuđenici su, na Hipodromu, pokazali kako pripremaju pse za udomljavanje, čime stiču profesionalne veštine i pomažu da se otkloni problem pasa lutalica u Sremskoj Mitrovici.

Imamo više programa koji se bave resocijalizacijom osuđenika, a jedan je interakcija zatvorenika i pasa. Došli smo do zaključka da kod osuđenih, u kontaktu sa psima, dolaza do pada stresa, mnogo su opušteniji i komunikativniji – kaže Nebojša Draganović, zamenik upravnika KPZ „Sremska Mitrovica“, koji se nada da će se kroz ovaj program smanjiti stopa povratnika.

Posle obuke, koja traje deset nedelja, osuđenici dobijaju sertifikat Veterinarskog fakulteta, sa kojim mogu da rade u odgajivačnicama pasa, zoo vrtu…

KPZ u Sremskoj Mitrovici jedan je od tri zatvora u Evropi koji proces resocijalizacije osuđenika sprovodi na taj način, ali je jedini na svetu koji ima i svoj azil za pse. Ovaj projekat započet je pre dve godine, a kroz njega je prošlo oko 60 osuđenika. Finansijski mu pomaže Misija OEBS i nemačka NVO „Help“.

Sprovodimo razne programe u desetak zatvora u Srbiji. Ovo je jedan inovativan program, koji je dao dobre rezulate i koji će se proširiti i na druge zavode, pre svega, u Kruševcu i Nišu – kaže Maša Bubanj, iz „Helpa“.

Napušteni psi, koji su deo ovog programa, sa teritorije su Sremske Mitrovice. U azilu dobijaju svu adekvatnu negu, vakcine, zaštitu, hranu i stalni nadzor veterinara.

(Smiljka Kostić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here