Održana promocija romana Siniše Kovačevića

0
530

Roman prvenac Siniše Kovačevića pod nazivom „Godine vrana“, predstavljen je Mitrovčanima u prepunoj sali Galerije “Lazar Vozarević”.

Siniša Kovačević, beogradski autor poreklom iz našeg grada, smatra se jednim od najboljih dramskih pisaca kod nas. Rođen je 1954. godine u Šuljmu, gde je proveo osnovnoškolske i gimnazijske dane. Trostruki je dobitnik Sterijine nagrade, kao i nagrade „Branislav Nušić“. Najpoznatije pozorišne drame su mu: “Velika drama”, “Sveti Sava”, “Srpska drama”, “Virus”, “Đeneral Milan Nedić”, “Čudesni”, “Janez”, “Poslednja ruka pred fajront”, “Novo je doba”, “Zečji nasip”…

Kako se čulo na promociji u mitrovačkoj Galeriji, vreme koje opisuje roman „Godine vrana“ uokvireno je Prvim svetskim ratom i prvim godinama nakon oslobođenja. Pored Velikog rata utkane su i neočekivane ljubavi, dvoboji, tri najljuće beogradske zime kada su i vrane u jatima kao crni oblaci napadale grad i ljude.

Pričajući o svom romanu, Siniša Kovačević je istakao da je radnja smeštena u Beograd, u to vreme grad od 100 hiljada stanovnika gotovo bez muških glava:

U tom gradu sve su udovice ili potencijalne udovice, čiji su muževi na Solunskom frontu, i deca. Moj junak Mijat Tamnavac vraća se iz rata i od kuće ne zatiče ništa, Beograd je bio karaula, na granici i on dolazi ne može se reći na zgarište svoje kuće, nego na rupu.

Njegovu kuću zbrisala je granata koju su ispaljivali topovi zvani Debela Berta. U tu kuću su se sakrili brojni ljudi i deca i niko nije ostao živ. Sad on treba da salutira oficiru i ne zna da li je možda baš on povukao vezicu na tom topu ili na Kajmakčalanu mitraljirao njegove saborce. Da zlo bude još veće kao zla kob idu te jezive hladne zime i te vrane koje napadaju čoveka jer nema hrane. U takvim okolnostima dogodi se ljubavna priča, i to između suprotnih strana”, zaključuje Kovačević.

O literarnom prvencu Siniše Kovačevića govorio je Predrag Kovačević, profesor i u ime izadavača „Vukotić medija“, Manojlo Manjo Vukotić. Odlomke iz romana „Godine vrana“ čitala je glumica Gordana Lukić, voditelj je bila Ružica Stanković, a promociju je organizovala Gradska biblioteka”Gligorije Vozarović”.

(S. P.)

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here