Održano veče sećanja na Milenka Bobića

0
511

Koncert i veče sećanja posvećeni Milenku Bobiću, muzičkom pedagogu i etnologu, legendarnom majstoru tamburice, koji je ostavio neizbrisiv trag u kulturnom životu grada, održan je u Pozorištu “Dobrica Milutinović”.

Na ovom svojevrsnom muzičkom putovanju kroz vreme i evociranje sećanja na ličnost, karakter i delo Milenka Bobića, nastupilo je pet tamburaških orkestara i dvoje vokalnih solista koji su sarađivali sa njim.

Tamburaški orkestri “Lagani bećarac”, “Da ne umre tambura”, “Sremske tamburice Željka Hodobe”, “Sremska banda” i Veliki tamburaški orkestar “Srem” pri Centru za kulturu “Sirmiumart” pod vođstvom Zorice Opačić svirali su Bobićeve i kompozicije klasične tamburaške muzike.

Pevali su Aleksandra Padrov i Aleksandar Stefan Radišević.

Voditelj programa bio je Jovan Petrović.

Milenko Bobić je rođen 10. novembra 1945. godine u selu Rastovac u Slavoniji, doselio se u Sremsku Mitrovicu 1957. godine gde je ostavio neizbrisiv pečat u tamburaškoj muzici i etnologiji. Završio je Učiteljsku školu kao prva generacija i radio kao nastavnik, da bi kasnije završio etnologiju i radio u Zavodu za zaštitu spomenika kulture gde je jedno vreme bio i direktor.

Veći deo života radio je u Centru za kulturu “Sirmiumart” kao rukovodilac i dirigent Tamburaškog orkestra. Godine 1973. osnovao je prvo tamburašku sekciju, koja je prerasla u Veliki narodni orkestar. 

Pored toga, u etnologiji koja mu je bila osnovno zanimanje, Bobić se bavio istraživanjima, radio na zaštiti etno kuće u Kupinovu, napisao knjigu o mostovima Mitrovice kroz istoriju i veliki broj monografija.

(M. M.)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here