Dobro došli na Sremskomitrovački portal
logo


Besplatnim pregledima kože za građane, koji su juče održani u 25 gradova u Srbiji – među kojima i u Sremskoj Mitrovici, u ambulanti dermatovenerologije mitrovačke bolnice – obeležen je 8. maj, Evropski dan borbe protiv melanoma (raka kože).

Kako ističe šef ove ambulante, dr Slađana Colić Hegediš, cilj kampanje je da se skrene pažnja javnosti na štetnost nekontrolisanog izlaganja UV zračenju i korišćenju solarijuma i važnost nošenja zaštitne odeće, naočara, šešira i korišćenje krema kako bi se na vreme izbegla pojava melanoma. Preventivni pregledi u tom smislu su veoma važni, a u našoj bolnici dermatovenerolozi su obavili preglede mladeža, sugrađanima koji su se javili i zakazali svoj pregled.

Krajem godine očekuje se usvajanje Zakona koji će omogućiti bržu registraciju lekova i brže odobravanje kliničkih ispitivanja u oblasti melanoma, a kasnije će se raditi i na usvajanju podzakonskih akata kojima bi se zabranilo korišćenje solarijuma osobama mlađim od 18 godina.

Kampanju je organizovalo Udruženje dermatovenerologa Srbije u saradnji sa Intersekcijskim odborom za melanom Srpskog lekarskog društva pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja u Srbiji.

U Evropi svake godine oko 3,5 miliona ljudi oboli od raka kože, a da prema istraživanju koje je radio Euromelanom, od ispitanih 13.500 građana, njih 14 odsto koristi zaštitu od sunca tokom cele godine.

Ostavite komentar

*

captcha *