Oslikan najveći mural na Fruškoj gori

0
1172

Umetnici okupljeni oko dobrovoljnog, nevladinog i neprofitnog udruženja „Fruškać“, iz Novog Sada, iscrtali su najveći mural na Fruškoj gori i još nekoliko zanemarenih objekata oplemenili crtežima.

Ovo je još jedna u nizu akcija udruženja, koje se stara da napušteni i oronuli objekti dobiju novi izgled i produže život.

Tokom nekoliko dana boravka na Fruškoj gori Sanja Stojkov i Vanja Vikalo, uz pomoć grupe entuzijasta, iscrtali su mural na nasukanoj brodskoj olupini u Neštinu i na pomoćnom objektu na jezeru Kapavica. Na istom lokalitetu dve umetnice su intervenisale i kada su nailazile na otpad i dotrajale i odbačene predmete, pretvarajući ih lako i brzo u umetnička dela, čime su uticali na lepši izgled životne sredine, zamenjujući ružno za lepo i udahnjuju starim predmetima novi život.

Udruženje „Fruškać“ je već organizovalo slične akcije, pretvarajući betonske tenkovske barikade na raskrsnici puta Vizić – Divoš u umetničke instalacije. Ekipa „Fruškaća“ je tokom te akcije gomilu sivih betonskih prepreka obojila u lubenice, ali i očistila okolinu i popravila znakove pored puta. Nekoliko meseci kasnije iscrtali su i mural na oronuloj portirskoj kućici na jezeru Beli kamen.

Fruškać (www.fruskac.net) je onlajn vodič kroz Nacionalni park Fruška gora, nastao sa ciljem očuvanja njegovih kulturnih, istorijskih i prirodnih vrednosti. Osnovan 2015. godine, Fruškać je nezavisno, dobrovoljno, nevladino i neprofitno udruženje pokrenuto samoinicijativom entuzijasta i zaljubljenika u prirodu. Portal je napravljen isključivo doprinosom i veštinama zaljubljenika u prirodu.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here