Otvorena izložba „CRNO I BELO – priča o čokoladi”

0
590

U okviru manifestacije “Muzeji za 10“ u Muzeju Srema je otvorena izložba Prirodnjačkog muzeja iz Beograda pod nazivom “CRNO I BELO – priča o čokoladi”.

Posetioci mogu da vide istoriju čokolade od njene prapostojbine u Meksiku, gde su Maje i Asteci smatrali pićem bogova, do gotovo kultne slave koju je doživela tokom 20. i 21. veka širom planete. Izložbom „Crno i belo – priča o čokoladi” Prirodnjački muzej podseća na delikatno prožimanje prirode i kulture, pričajući o još jednoj od biljaka koje su izmenile naš svet i otvorile mnoge nove puteve.

Posetioci mogu na izložbi saznati koja je razlika između crne, bele i mlečne čokolade, koja je od njih najzdravija i kako je dospela u Srbiju, ko je vodio Čokoladni rat, gde se nalazi Akademija čokolade i gde postoji čokoladno ropstvo? Saznaće i gde je pronađena najstarija čokolada na svetu, kako je izgledala čokolada Maja i Asteka. Videće čokolade raznih oblika, veličina i ukusa, pribor i posude za čokoladu kakve su koristili Maje i Asteci, prvu „u ustima topivu“ čokoladu, napravljenu davne 1879, prvu kutiju za praline kreiranu pre skoro sto godina, prvu čokoladu sa naših prostora i još mnogo drugih zanimljivih i ukusnih eksponata.

Autori izložbe su Olga Vasić i Desa Đorđević Milutinović, kustosi Prirodnjačkog muzeja u Beogradu. 

“Poruka posetiocima jeste da kad god probaju čokoladu treba da znaju dve bitne stvari, prva je da ona potiče iz prirode i bez prirode je ne bi bilo i druga stvar je da svi treba da razmislimo koju čokoladu jedemo. Poznato je da neke čokolade nastaju robovskim radom u Africi, na plantažama kakaoa i postoje čokolade koje su geografski poznatog porekla i to su čokolade koje treba kupovati i one jesu skuplje, ali su napravljene legalnim procesom. Pogledajte i njen sastav jer prava čokolada ima veliki procenat kakaoa i nema dodatog šećera,“ rekla je o izložbi Desa Đorđević Milutinović.

Izložba “Crno i belo – priča o čokoladi” biće otvorena do 10. juna:
ponedeljkom u periodu od 8 do 15 časova; ostalim radnim danima u periodu od 8 do 18 časova; danima vikenda u periodu od 10 do 16 časova dok će tokom Noći muzeja, 19. maja, radno vreme je od 18 do 01 sat nakon ponoći.

(S. M. P.)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here