Ove godine novčana naknada i za nezaposlene majke

0
2846

Sudeći po izjavi gradskog načelnika za zdravstvo i socijalnu zaštitu Vojislava Mirnića, nezaposlene porodilje u Sremskoj Mitrovici u 2018. godini mogu očekivati novčanu naknadu ravnopravno sa svojim zaposlenim sugrađankama.

Novi Zakon o finansijskoj pomoći porodicama sa decom, koji na snagu stupa od 1.januara, počeće da se primenjuje od 1. jula nastupajuće godine. Jedna od novina ovog zakona, jeste ta da je pravo na naknadu po rođenju deteta prošireno na preduzetnice, poljoprivrednice ali i žene angažovane po osnovu ugovora o delu i ugovora o privremeno povremenim poslovima.

Predviđeno je i povećanje roditeljskog dodatka za prvo dete, ali jedna od najvažnijih novina odnosi se na to da će naknadu primati i porodilje koje su nezaposlene.

Prema novom zakonu o finanskijskoj podršci porodicama sa decom, jeste i ta da povraćaj PDV -a za bebi opremu, odlazi u istoriju, a umesto njega svim porodicama biće isplaćeno po 5000 dinara. Više novca dobijaće i svi oni koji primaju dečiji dodatak, deca sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, kao i deca koja ostvaruju dodatak za pomoć i negu drugog lica.

Osim ovih, navodi Mirnić, Zakon predviđa i novčane kazne za poslodavce i preduzetnike koji izdaju neistinitu potvrdu o zaposlenju i to u visini od 50 do 150 hiljada dinara.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here