Dobro došli na Sremskomitrovački portal
logo


Ministarstvo kulture Republike Srbije odobrilo je sredstva za obnovu trga Žitna pijaca. Kako se saznaje iz službe za informisanje Grada, celokupna restauracija ovog Trga biće završena do kraja godine.

Projekat „Svetlosti carskog grada“, sa kojim je lokalna samouprava učestvovala na konkursu Ministarstva kulture dobio je sa republičkog nivoa 24 miliona dinara, dok će Grad sufinansirati dodatnih 3 miliona dinara. Na osnovu projekta koji je izradio Zavod za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica realizovaće se aktivnosti na konzervaciji arhitektonskih ostataka lokaliteta i formiranje prostora trga u vidu amfiteteatra

Deo projekta „Svetlosti carskog grada“, odnosno njegov centralni deo čini konzervacija, restauracija i prezentacija arheološkog lokaliteta na Žitnom trgu. Planirano je arheološko istraživanje dela trga, radovi na konzervaciji arhitektonskih ostataka, uređenje lokaliteta i prezentacija trgu u vidu amfiteatralnog stepeništa. Na ovaj način omogućiće se pravilna prezentacija materijalnog nasleđa, a istovremeno jedan od centralnih trgova postaće mesto održavanja najposećenijih kulturnih manifestacija Grada.

Spoj nasleđenih kulturnih vrednosti i savremenog kulturnog stvaralaštva Grada, koje je Ministarstvo kulture prepoznalo u projektu „Svetlosti carskog grada“ podićiće atraktivnost kuturnih programa i olakšati realizaciju aktivnosti koje se već skoro dve decenije prezentuju na ostacima antičkog Sirmijuma. Zahvaljujući Ministarstvu kulture, tokom ove godine Grad će dobiti jedinstvenu „otvorenu pozornicu“ koja će predstavljati osnovu kulturnog života grada ali i njegovo bogato kulturno nasleđe.

Nakon potpisivanja Ugovora sa Ministarstvom kulture tokom ovog meseca, krenuće se u postupak realizacije planiranih aktivnosti. Prema pravilima konkursa, sve aktivnosti moraju biti okončane do kraja tekuće godine.

(S. P.)

 

 

 

Ostavite komentar

*

captcha *

  1. Nenad Odgovori
    Ako ovo budu radili kao podvožnjak, biće gotovo za jedno tri godine.