Ove godine rekonstrukcija pruge Ruma – Šabac – Zvornik

0
578

Decenijama je lokalna železnička mreža ukidana zbog nerentabilnosti i nemara. Srbija se, međutim poslednjih godina vraća železnici kroz modernizaciju magistralnih pružnih koridora ali i lokalnih pruga.

Pomoćnik generalnog direktora kompanije “Infrastruktura železnice Srbije” za održavanje železničke infrastrukture Milan Šegan otkriva da se među pravcima koji su prioritetni u revitalizaciji lokalne železničke mreže nalazi i pruga Ruma-Šabac-Bracina-Zvornik.

On dodaje da je u ovoj godini planirano da se na pruzi Ruma-Šabac-Bracina-Zvornik urade dve deonice.

Nameravamo da ove godine nastavimo radove, sa posebnim akcentom na gornji stroj pruge, kako bismo povećali brzinu vozova, a time putnički saobraćaj doveli u pristojno stanje u pogledu funkcionisanja, kao i vremena vožnje putničkih vozova“, naglašava Šegan.

Sve navedene radove planiramo da finansiramo novcem koji dobijemo od operatera koji koriste železničku infrastrukturu, tj. iz sopstvenih izvora“, kaže Šegan i dodaje da je za održavanje železničke infrastrukture za ovu godinu izdvojeno oko dve milijarde dinara.

“Kada je reč o saradnji sa lokalnim samoupravama, ona se ogleda u pronalaženju udela za zajedničko učestvovanje u: poboljšanju železničke infrastrukture lokalnog karaktera, podizanje nivoa bezbednosti putnih prelaza (automatizacija prelaza), asfaltiranje i dovođenje u funkcionalno stanje ukrštanja puteva i pruge”, kaže Šegan.

“Preduzeli smo mere da sve pruge koje su poslednjih godina bile zapostavljane saniramo i osposobimo za putnički i teretni saobraćaj”, kaže Šegan i dodaje da nije ukinut ni jedan pravac gde je do sada obavljan železnički saobraćaj, te da je dobra okolnost što su poslednjih godina obezbeđene nove dizel i elektromotorne garniture lokomotiva, čime su se stvorili uslovi za organizovanje saobraćaja na lokalnim i regionalnim prugama.

 

 

(S. Budimir)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here