Paneli za zaštitu grada od poplava – čekaju finansijera!

1
2428

Sećanja na majske poplave, kada je oko 780.000 džakova sa peskom uspelo da odbrani najveći vodostaj na ovoj reci, kod Mitrovčana još ne blede. 

Danas, četiri godine kasnije, otkako su Mitrovčani uspeli da odbrane grad od nabujale Save, koja je u proleće 2014. dostigla istorijski maksimum od 863 santimetara, Gradska uprava i dalje ulaže velike napore na zaštiti nasipa, kako građani više ne bi strepeli od novog vodenog talasa. Dosad je samo u rekonstrukciju kanalske mreže uloženo više od 146 miliona dinara, a u toku su i završni radovi na obaloutvrdi od Hrtkovaca do Jarka.

Takođe, projekat podizanja mobilnih panela za sistem odbrane Sremske Mitrovice od poplava je završen, ali pošto je izuzetno skup, čeka se na zatvaranje modela finansiranja.

Kako je u vanrednoj situaciji od pre četiri godine, koja je trajala 18 dana, doneta najteža odluka, i to o evakuaciji 20.000 građana, danas Sremska Mitrovica, iz predostrožnosti želi da zaštiti i gradsko jezgro mobilnim panelima, koji bi branili vodostaj čak i od 990 santimetara, odnosno, i od protoka neverovatnih 8.500 kubnih metara vode u sekundi.

Od te godine pa do danas, Gradska uprava na uređenju kanalske mreže, ne samo u gradu, već i po seoskim naseljima stalno radi. Iz gradskog budžeta u tu svrhu uloženo je oko 93 miliona dinara, dok je Vlada Vojvodine u taj posao uložila bezmalo 53 miliona dinara – predočava gradonačelnik Vladimir Sanader, dodajući da je urađena i sanacija nasipa na onim mestima gde je bilo primećeno oštećenje, odnosno popuštanje.

Gradonačelnik ističe da Grad, zajedno sa preduzećima „Vode Vojvodine“ i „Vojvodina šume“, učestvuje u evropskom projektu formiranja retenzije u Bosutskim šumama, što će obezbediti dugotrajno rešenje.

U tom prostoru između Sremske Rače i Jamene usporila bi se reka Sava i njen dolazak u Mitrovicu, a u tom slučaju bi se visoke vode usmeravale u Morovićke šume. Tako bi šuma bila navodnjavana, a istovremeno bi se sprečila mogućnost da se savski poplavni talas podudari sa drinskim poplavnim talasom – pojašnjava Sanader.

Ove godine predviđeno je da se obave radovi na zaštiti samog visokog dela nalazišta Gomolava, za šta su JVP „Vode Vojvodine“ programom radova izdvojile 86 miliona dinara. U produžetku te deonice, istovremeno će se raditi na sanaciji obale Save u dužini od 240 metara, što će se finansirati iz kredita Svetske banke, a posao je vredan 1,3 miliona evra.

(Smiljka Kostić)

1 COMMENT

  1. Poštovani,

    molim jedan istraživački članak o redovnom čišćenju korita reke Save, dokle se stiglo sa tim jer bi to direktno smanjilo troškove za podizanje nasipa i postavljanja zaštitnih panela i omogućilo nesmetanu plovidbu i dolazak tkzv belih lađa sa turistima u Sremsku Mitrovicu.

    Hvala

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here