Penziono i zdravstveno osiguranje za poljoprivredne „sezonce“

0
624

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) uz domaćina Agenciju za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica organizovali su konferenciju na temu „Povećanje prilika za zapošljavanje sezonskih radnika u poljoprivredi“.

Kako je na tom skupu saopšteno, prvi put u našoj zemlji biće moguće da poljoprivredni poslodavac prijavi radnike samo za one dane kada oni rade. Ako su radnici angažovani tri dana, četvrtog pada kiša, poslodavac ih prijavljuje samo za tri dana, nastavlja da ih angažuje kada se vremenski uslovi opet poprave. Skupština Srbije usvojila je sredinom godine Zakon o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima koji bi trebalo da obezbedi bolji položaj sezonskih radnika i pojednostavi način njihovog prijavljivanja u poljoprivredi putem elektronske platforme.

Zakon donosi potpuno moderan sistem elektronske evidencije ljudi koji rade u poljoprivredi. Očekuje se da će svaki poslodavac koji se sertifikuje sa mobilnog telefona moći do 10h pre podne da prijavi svakog radnika bez papirologije.

Uskoro počinje sa radom portal kojim će se prijavljivati i odjavljivati sezonski radnici. Na lokalnim samoupravama je obaveza da formiraju servisne centre koji će biti na usluzi i poslodavcima i sezonskim radnicima, a uloga tih centara jeste upravo da vode registar zaposlenih i da vode statističke analize o sezonskim poslovima.„- najavio je Petar Samardžić, direktor Agencije za ruralni razvoj.

Zakonom su definisani poslovi na kojima se angažuje sezonski radnik u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, a koji su sezonskog karaktera. Zaposleni će moći da ostvare prava na invalidsko i penziono osiguranje. Poslodavci će moći da ostvare uštede ako pređu na ovaj sistem angažovanja radne snage, tako da u NALED-u očekuju da će biti dosta zainteresovanih.

Takođe, zakon predviđa da poslodavac može da angažuje sezonskog radnika najviše 180 dana u toku kalendarske godine, a da za to vreme radnik ostvaruje pravo na penzijsko i invalidsko osiguranje, kao i zdravstveno osiguranje samo za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti.

Novčana naknada za rad sezonskom radniku obračunava se i isplaćuje po radnom času, najmanje u iznosu minimalne cene rada.

Novi zakon predviđa da se za vreme obavljanja sezonskih poslova radnik ne briše iz evidencije nezaposlenih, niti mu se obustavlja isplata novčane naknada Nacionalne službe za zapošljavanje koju je ostvario za vreme privremene nezaposlenosti.

(M. M.)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here