Počela kontrola ispravnosti prskalica i orošivača

0
663

Akcija kontrole prskalica i orošivača, u organizaciji gradske uprave za poljoprivredu,  krenula je od sela Manđelos. Poljoprivredne priključne mašine kontroliše mitrovačka Poljoprivredna stručna služba, dok je Agencija za ruralni razvoj zadužena za sprovođenje kampanje o značaju ove akcije i pozitivnim efektima koje ona donosi.

Zahvaljujući ovoj akciji obezbeđuje se ispravnost prskalice, bolji protok, pritisak i distribuciju što doprinosi većoj bezbednosti rukovaoca, manjem ostataku otrova, smanjenju zanošenja (drifta) i boljoj efikasnost u radu. Predmet kontrole su delovi za prenos snage, pumpa, mešač, rezervoari, regulator pritiska, cevi i creva, filteri, krila, rasprskivači (dizne) i nanometar.

Za akciju kontrole prskalica i orošivača izdvojeno je 2 miliona dinara, čime je obezbeđeno 200 besplatnih pregleda prskalica i atomizera, kako bi se ustanovila njihova tehnička i eksploataciona ispravnost, te izvršila potrebna baždarenja. Ispitivanje prskalica, koje rade obučeni kontrolori, pružaju poljoprivrednicima mogućnost da provere svoje mašine i dobiju savet kako da smanje štete od gubitaka koje prave nebaždarene mašine.

Akcija će trajati sve do jesenjih meseci.

(S. P.)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here