Počela obnova puta Sremski Karlovci – Banstol

0
747

Posle više od pola veka danas je počela rekonstrukcija puta od Sremskih Karlovaca do Banstola kod Inđije, u prisustvu pokrajinskog premijera Igora Mirovića. Reč je o starom novosadskom putu koji je građen od betonskih ploča i to fazno pred Drugi svetski rat.

U pitanju je deonica od 6,82 kilometra, a vrednost radova je 238,4 miliona dinara. Radove izvode Sremput iz Rume i Baumister iz Beograda. Rok za završetak posla je 150 kalendarskih dana.

Radovi obuhvataju kompletnu rekonstrukciju, kao i proširenje puta najmanje za jedan metar čime će se omogućiti brži protok teretnog i putničkog saobraćaja. U proseku tim putem prođe više od 5.300 vozila dnevno i očekuje se da će posle rekonstrukcije taj broj biti povećan za oko 20 odsto.

Radovi će se odvijati po fazama, prvo u desnoj saobraćajnoj traci kada će se saobraćaj odvijati naizmeničnim propuštanjem saobraćaja levom trakom. Po završetku radova u desnoj traci radovi će preći u levu traku. Pored toga, predviđena je i totalna obustava saobraćaja za sva vozila i preusmeravanje na alternativne pravce.

Alternativni pravci za teretna vozila iz pravca Beograda su: Inđija, Putinci, Ruma, Iriški venac, Petrovaradin i Novi Sad.

Alternativni pravci za putnička vozila iz pravca Beograda su: Inđija, Maradik, Krušedol, Irig, Iriški Venac, Petrovaradin i Novi Sad.

Put je od velikog značaja ne samo zato što je alternativa autoputu već i zato što povezuje Inđiju, Karlovce, Čortanovce, Iriški Venac i Frušku goru. Na tom potezu su i manastiri Krušedol, Velika i Mala Remeta.

Najavljeno je da će paralelno sa ovim radovima započeti rekonstrukcija puta od Banstola do hotela „Norcev“ prema Iriškom vencu. To će, zajedno sa ovom deonicom činiti jedan veliki rekonstruisani saobraćajni prsten na Fruškoj gori značajan za turizam i druge aktivnosti. Rekonstrukcijom oba puta biće omogućena bolja povezanost inđijske i iriške opštine i obezbeđen bezbedniji put ka izletištima i manastirima Fruške gore.

(S.B.)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here