Počela sa radom italijanska fabrika salata “LA LINEA VERDE”

0
1762

U Dobrincima ozvaničen početak rada italijanske fabrike salata “La Linea Verde”.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević obišao je, zajedno sa republičkim ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem, italijansku fabriku salata La Linea Verde u Dobrincima.

Na otvaranju nove fabrike za preradu i pakovanje povrća ovog italijanskog proizvođača, koja je šesta po redu, i prva u Srbiji, uz vlasnika Đuzepea Bataljole, bili su prisutni i predsednik opštine Ruma Slađan Mančić, kao i predstavnici Ambasade Italije u Srbiji.

U fabrici koja se prostire na 6.000 kvadratnih metara će se, pre svega, proizvoditi i pakovati salatni obrok i, kako su zvaničnici naveli, planirano je pored trenutno 70 zaposlenih, zapošljavanje do 150 radnika u punom kapacitetu trogodišnje realizacije projekta. Mnoga mala poljoprivredna gazdinstva imaće priliku da budu kooperanti ovog italijanskog investitora, koji je izvozno orjentisan.

Ministar Branislav Nedimović je, pozdravljajući prisutne u Dobrincima, izrazio zadovoljstvo što je ova italijanska kompanija za investiciju, vrednu 10 miliona evra u prvoj fazi, izabrala Srbiju.

Ovakvi investitori i ovakve investicije u prerađivačke kapacitete jesu nešto što je preko potrebno poljoprivredi Vojvodine i Srbije, jer se na ovaj način stvaraju preduslovi za proizvodnju finalnih proizvoda a potom i za izvoz tih proizvoda sa dodatom vrednošću. Povrtarska proizvodnja je razvijena na teritoriji opštine Ruma, gde je prema podacima 1.500 hektara pod povrtarskom proizvodnjom. Za dve godine rada, Pokrajinska vlada je sa poljoprivrednicima rumske opštine investirala u 36 projekata namenjenih plasteničkoj proizvodnji i realizovala oko 290 investicija u sisteme za navodnjavanje, pretežno u povrtarskoj proizvodnji”, istakao je Nedimović i naveo da vrednost tih investicija iznosi preko 170 miliona dinara.

Nedimović je naglasio da ovakve investicije, pored otvaranja novih radnih mesta imaju izuzetan značaj i u mogućim kooperantskim odnosima, dakle otvaraju jednu novu mogućnost povrtarima sa ovog područja da uz subvencije mogu da unaprede svoju povrtarsku proizvodnju i dostignu nivo, koji je neophodan ovakvoj renomiranoj svetskoj kompaniji.

Po ministrovim rečima, država je odobrila 24 projekta u prerađivački sektor i genetsko unapređivanje stočnog fonda. Jedan od takvih projekata je upravo i fabrika La Linea Verde, koja, kako je rekao ministar, predstavlja Juventus u prerađivačkoj industriji.

Ovo je fabrika na selu, koja je izgrađena na mestu gde niko nije mogao da pretpostavi. Sada će poljoprivrednici koji tu žive imati i priliku da svoje povrće prodaju upravo ovoj fabrici”, rekao je Nedimović.

(D. M.)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here