Počeli projekti integracije migranata kroz obrazovanje i radne akcije

0
1514

Lokalna samouprava u opštini Šid pokušava da uključi migrante sa Bliskog istoka u zajednicu kroz aktivnosti kao što su zajednička izgradnja parka, renoviranje gimnazije i izgradnja trim-staze.

Udruženja sa ove opštine i migranti iz obližnjih prihvatnih centara zajednički su uređivali škole, parkove i igrališta zahvaljujući projektima koji se sprovode pod okriljem evropskih tela i komisija.

U Šidu je podržano sedam inicijativa ukupne vrednosti 2,4 miliona dinara, a poseban naglasak stavljen je na one projekte koji se realizuju u seoskim sredinama, a uključuju veliki broj ljudi i pokrivaju oblasti koje imaju najveću korist za lokalnu zajednicu, kao što su kultura, obrazovanje, zdravlje, sport i ekologija.

Jedan od važnijih projekata je renoviranje gimnazije „Sava Šumanović“. U ovoj školi, neformalna grupa „Nastavnici Gimnazije“ organizovala je krečenje zgrade u cilju poboljšanja higijenskih uslova za oko 430 učenika, među kojima su i deca migranti. Prošle školske godine gimnaziju je pohađalo desetoro dece migranta, koji su se, po rečima direktorke Nade Hromiš Aničić, zadovoljavajuće uklopili u zajednicu.

Što se tiče obrazovanja, akcenat je na jezicima, engleskom, nemačkom, srpskom, jer oni mogu da dođu samo na dva do tri časa dnevno zbog organizovanog prevoza do prihvatnog centra, objasnila nam je direktorka ove škole.

Migranti su učestvovali i u izgradnji trim-staze u parku koju je uredilo sportsko udruženje „Sport za sve“, a u Gibarcu uređen je park kako bi deca iz ovog naselja imala bezbedno mesto za igru i razonodu.

Inače, u prihvatnom centru za migrante u Principovcu, trenutno je smešteno 180 ljudi.

(S. P.)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here