Počelo krečenje stambenih zgrada u Mitrovici

0
1028

Radovi na održavanju stambenih zgrada, uveliko se odvijaju u Sremskoj Mitrovici i u ovoj godini obuhvatiće 46 stambenih jedinica.

Stanari će dobiti okrečene hodnike i ulaze u zgradu, a ukupna vrednost radova procenjena je na četiri miliona dinara, koje finansira JP“ Gradsko stanovanje“. Kako kaže Miloš Kovač, direktor ovog najmlađeg javnog preduzeća u gradu, očekuje da će se ovoj akciji uključiti i ostali stanari kako bi zajedno doprineli, ne samo da zgrade budu lepe već i deo Sremske Mitrovice u kojem se one nalaze.

Da bi podigli kvalitet života stanovnika u stambenim zgradama “Gradsko stanovanje“ pokrenulo je akciju krečenja unutrašnjosti zgrada, koje nisu videle molersku četku više od 30 godina. Potpisnici ugovora sa ovim preduzećem, kojem mesečno izdvajaju 550 dinara za održavanje zgrada, u mogućnosti su da biraju, šta bi želeli da zamene, okreče, u svojim zgradama, kako bi ne samo vizuelno bilo lepše već i njima korisno.

Započeli smo ono što smo obećali, da ćemo prvi uraditi u Srbiji, a to je da se iz tekućeg održavanja na svakih pet godina zajednički okrečimo unutrašnjost zgrade. Iako smo osnovani tek pre dve godine u našem sistemu nalazi se trenutno 4500 korisnika, od ukupno 272 stambene zgrade. Iz godine u godinu taj se broj povećava, i očekujemo da će se tako i nastaviti. – kaže Kovač, dodajući da preko ovog preduzeća stanari imaju razne olakšice.

Stanari zgrada mesečno su morali da izdvajaju od 3 000- 4 000 dinara za održavanje lifta, a oni koji su u našem sistemu tu uslugu plaćaju kroz račun. Zamena sijalica u hodnicima, farbanje rukohvata, održavanje higijene u zgradi, svi ti poslovi se obavljaju preko “Gradskog stanovanja“– pojašnjava direktor.

Tokom prošle godine ovo preduzeće je kroz konkurs o dodeli bespovratnih sredstava utrošilo deset miliona dinara, za poboljšanje kvaliteta života stanara, koje je Grad subvencionisao sa 50 odsto.

Opredeljena sredstva su bila utrošena na zamenu dotrajalih ulaznih vrata, led rasvetu, interfone, na jednoj zgradi je urađena fasada. Kroz taj konkurs bilo je obuhvaćeno 64 zgrade– kaže Miloš.

U zgradama koje su ušle u sistem održavanja, do kraja decembra treba da se okonča započeti posao, a zatim sledi pravljenje spiska zgrada za ulepšavanje u 2019. godini.

(Smiljka Kostić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here