Policija organizovala nagradnu igru za trezne vozače

0
194

Znamo da se loše navike vozača mogu menjati sankcionisanjem prekršaja, ali ponekad je dobro pokušati i sa stimulativnim merama.

Policija grada Katherine na zabačenom severu Australije pokrenula je nesvakidašnju akciju kako bi podstakla vozače da ne konzumiraju alkoholna pića kada upravljaju automobilom.

Svaki zaustavljeni vozač, koji na alko-testu bude imao 0 promila alkohola u krvi, ulazi u konkurenciju za jednu od četiri novčane nagrade u visini od 300 evra.

U policiji kažu da su do sada vozači reagovali pozitivno na ovu inicijativu i da će akcija možda biti proširena na druge delove Australije ako se pokaže da je na taj način smanjen broj pijanih za volanom.

Severna oblast Australije bori se sa problemom velikog broja alkoholisanih vozača. U ovom delu države, u kome je osamdesetih godina 20. veka uvedeno nasumično testiranje vozača na prisustvo alkohola u krvi, u 2014. godini registorvan je po jedan pijani vozač na svakih 50 zaustavljenih.

Poređenja radi, u drugim oblastima, kao što je Viktorija ili Novi Južni Vels, taj odnos je 1:263, odnosno 1:208.
Slične stimulativne akcije iz oblasti saobraćaja, kao što je inicijativa da biciklisti nose zaštitne kacige, i ranije su sprovođene u zabačenim delovima Australije.

Iako se slažu da ideja zaslužuje pohvale za kreativnost, pojedini lokalni mediji, međutim, postavljaju pitanje da li je zaista neophodno nagrađivati ljude zato što ne krše zakon.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here